Ege İHRACATA BÖCEK DARBESİ

İHRACATA BÖCEK DARBESİ

03.06.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

ABD’ye gönderilen 25 koytener dolusu mermer, tahta muhafaza kasalarında görülen “termites” böceği yüzünden İzmir Limanı’na geri geldi. Termitesler, ahşap evleri bile çökertebiliyor, bu nedenle “karantina” uygulanıyor

İHRACATA BÖCEK DARBESİ

Hemen kapı dışarı ediliyor
İZMİR’DEN ABD’ye yapılan mermer ihracatında sıkıntı çıktı. İçine mermer konulan tahta kasalarda, “ahşap cavanarı” diye bilinen “termites” böceğine rastlanınca, mallar Alsancak Limanı’na geri gönderilmeye başlandı. Nisan ayında, 25 konteyner dolusu 400 bin dolarlık mermer “kapı dışarı” edildi.

Gümrükte sıkı denetim var
SICAK iklimi seven “termites” böceklerinin, ahşap evleri çökertebilecek kadar büyük zararlara yol açtığı belirtildi. Bu nedenle böceğin ABD’de yayılmaması için gümrüklerde sıkı denetim yapıldığı bildirildi. Ege Mermer İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, konuyla ilgili şöyle konuştu:

Kasayı üreten dikkat etmeli
“BİR kasada böcek çıkınca giden tüm mallar inceleniyor. Bu kontrolün bedeli, konteyner başına 600 ile 900 dolar. Üstelik bir de bekleme harcı ödeniyor. Sorun, kimi ambalaj kasası üreticilerinin titiz davranmamasından kaynaklanıyor. Kullanılan ahşaba, koruyucu ısıtma işlemi yapılmıyor.” 

Mermer ihracatına ‘Termites’ darbesi

Mermer ihracatında kullanılan ahşap kasalarda yaşayan “Termites” böceği, yine kabus oldu. Nisan ayında ABD’ye gönderilen konteynerlerden 25’i bu nedenle iade edildi

İHRACATA BÖCEK DARBESİ
Sıcak iklimi seven, genellikle Kuzey Amerika ve Güney Avrupa’da görülen, ahşap evleri çökertebilecek kadar büyük zararlara yol açtıkları bilinen “Termites” böceği, ihracatta yine sıkıntıya neden oldu. Yeterli ısıl işlem yapılmadığında ahşap kasalarda yaşayabilen termitesler yüzünden İzmir’den ABD’ye ihraç edilen 25 konteyner mermer iade edildi. ABD daha önce kasalarda bu böcekler görüldüğü zaman, ilaçlama ücretini alarak ülkeye girmesine izin veriyordu. Ancak bu uygulamadan artık vazgeçti.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, mermer ihracatının ağırlıkla İzmir’den yapıldığına dikkat çekti. Termites yüzünden geçen ay 400 bin dolarlık 25 konteyner mermerin geri döndüğünü söyledi. Arslan Erdinç, “Termitesli bir kasa bile olsa o konteyner olduğu gibi geri gönderiliyor. Bu nedenle kasaların çok iyi kontrol edilmesi gerekiyor” dedi.
Türkiye’de kötü niyetli bazı ambalaj malzemesi-kasa üreticilerinin ya ısıl işlemini hiç yapmadıklarını ya da yeteri kadar yapmadıklarını belirten Erdinç, şöyle konuştu: “Konuyla ilgili olarak il tarım müdürlüklerine bilgi verdik. Üreticileri bu konuda bir kez daha uyarmalarını ve eğitmelerini istedik. Bunun hızla ele alınması gerekiyor. 3-5 konteynerde çıkan hata tüm mermercileri olumsuz etkiliyor. ABD bu sefer Türkiye’den gelen bütün malları incelemeye alıyor. Konteyner başına inceleme 600-900 dolar anlamına geliyor. Ayrıca bir de beklemeden dolayı harç ödeniyor. Bu nedenle yüzbinlerce doları sokağa atıyoruz.”

Yazarlar