Ege İKİNCİ EL ARAÇLAR GAZA HIZLI BASACAK

İKİNCİ EL ARAÇLAR GAZA HIZLI BASACAK

25.12.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Kiralamalarda ticari araçlara getirilen düzenlemenin yıl sonu itibarıyla sona ermesi hem endişeye hem de ikinci el araçlarda satışların artacağı beklentilerine yol açtı

İKİNCİ EL ARAÇLAR GAZA HIZLI BASACAK

Ticari araç kiralama döneminin yıl sonundan itibaren sona ermesiyle piyasada satışa çıkarılacak ikinci el ticariaraç sayısında artış olacağı, buna paralel olarak da fiyatların bir miktar düşeceği bildirildi.
Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkanı Mustafa İduğ, araçların şirketler tarandan kiralanmasında kolaylık sağlayan düzenlemenin 1 Ocak 2010 tarihinde getirildiğini ancak bu yılın sonuna kadar süre verildiğini hatırlattı.
Tcari araçların 2010 yılı sonundan itibaren kiralanamayacak olmasının sektörde belirsizliklere yol açtığını öne sürn İduğ, “Mesela ben 25 araç kiralamışım, bu 25 aracı geri vereceğim ve bunların yerine satın almak zorunda olacağım. Ticari araçların kiraya verilememesi, 2011’de araç satışını artıracaktır” dedi. İduğ, uygulamanın şirketleri araç satın almaya iteceğini vurgularken süreci şöyle yorumladı: “Rent A Car şirketlerinde ciddi anlamda bir düşüş var, onlarda büyük zararlar söz konusu. Mevcut kiraya verdikleri araçları geri toplayıp, düşük fiyatlara satarak, bankalardan aldıkları kredileri bir an önce kapatmaya çalışıyorlar.”

SÜRE UZATILMALI
Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Akın da ticari araçları çoğunlukla şirketlerin kiraladığını, kiralama işlemiyle yapılan harcamanın vergiden düşürüldüğünü, düzenleme uzatılmazsa şirketlerin kendi araçlarını satın almak zorunda kalacağını söyledi. Akın, ikinci el ticari araç sayısında yüzde 10’luk bir artış yaşandığını belirterek, “Rent A Car firmaları uygulama süresinin uzatılabileceği beklentisi içinde. Uygulama uzarsa, piyasada satışa çıkarılan ikinci el ticari araç sayısı yüzde 40’lar oranında artacak diye tahmin ediyoruz” diye konuştu.


BAYRAKTAR YENİ MODELLERİ GETİRDİ
2010 yılı Mart ayından bu yana İzmir’de faaliyet gösteren Bayraktar Otomotiv İzmir şubesi bünyesinde barındırdığı Citroen ve Subaru markalarında ilkleri İzmir’li tüketicilerle buluşturmaya devam ediyor. Bu yeniliklerin en sonuncusu olan Citroen C5 e-HDI, kendi sınıfında hem çevreci Euro5 normlarında mikro hibrit teknolojisine sahip motoru hemde ikinci nesil Stop&Start özelliğine sahip ilk dizel MCP (Otomatikleştirilmiş 6 ileri şanzıman) özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Araçta bu iki yeni teknolojinin biraraya getirilmesi ile yakıt tüketimi 100 km de 4,6 lt ‘ye kadar performanstan ödün verilmeden yüzde 15 oranında azaltılmış ve muadili düz vitesli araçlardan dahi daha düşük bir tüketim değeri elde edildi.
Kırmızı ışıkta stop eden motor
Yeni ikinci nesil Stop&Start özelliği ile kırmızı ışıkta durulduğunda motor stop ediyor ve fren pedalından ayak çekildiği anda sürücünün hissetmeyeceği kadar kısa bir sürede çalışıyor. Bayraktar Otomotiv İzmir Müdürü Can Sümer, Aralık ayı başından itibaren sınıfının ilk ve tek 1.6 lt dizel otomatik aracı olarak satıldığını, diğer Citroen ürünlerde olduğu gibi başarılı olacağını gösterdiğini söyledi. Citroen C5 1.6 e-HDI MCP aracın fiyatı ise 59 bin 200 TL olarak satışa sunuluyor.

C5 Şubat’ta gelecek
Citroen C5; estetik ve teknolojik yenilikleri bir arada sunan yenilenmiş modeliyle yeniden vitrine çıkıyor. MCP (otomatikleştirilmiş 6 ileri şanzıman) şanzımanlı e-Hdi mikro-hibrid teknolojisine sahip ilk Citroen N araç olan C5’in ardından Şubat 2011’de satışa sunulacak olan yeni C4’te de bu motor kullanılacak. C5 serisinde; 1.6 litre dizel ve benzinli, 2.0 litre dizel motor seçenekleri düz, otomatik ve MCP şanzımanlarla birlikte sunuluyor.

SunExpress’den yaza 3 yeni hat
SunExpress, yaz tarifesinde iç ve dış hatlarda, haftada toplam 928 tarifeli uçuş gerçekleştirecek. İzmir’den Basel ve Bremen’e tarifeli, Helsinki’ye ise charter sefer gerçekleştirilecek.
SunExpress Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say, “Yaz tarifesine, Antalya, İstanbul Sabiha Gökçen, İzmir ve Anadolu kentleriyle muhtelif Avrupa şehirleri arasındaki dış hat seferlerimizin sayısını geçtiğimiz yıla oranla yüzde 34 artırarak, haftada 464’e çıkarıyoruz. Yeni hatları ise İzmir’den gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Genel olarak baktığımızda, yaz tarifesinde iç hatlarda 464, dış hatlarda 464 olmak üzere haftada toplam 928 tarifeli seferle, kuruluşumuzdan bu yana en yoğun uçuş programını uygulayacağız. İzmir’le direkt bağladığımız Avrupa havalimanlarının sayısı 19’u bulacak. Yaklaşık 5 yıldır tanıtımına yatırım yaptığımız ve havayolu ulaşımında liderliğini sürdürdüğümüz İzmir’e dış hatlardan daha fazla turist taşıyabilmeyi hedefliyoruz” dedi.
SunExpress’in 2011 yaz tarifesi, 27 Mart ile 29 Ekim 2011 tarihleri arasında geçerli olacak. SunExpress’in dış hat bilet fiyatları, her şey dahil 49.99 Avro’dan, iç hat biletleri ise yine her şey dahil 49.99 TL’den başlıyor.

İZKA ile tanıtımda işbirliği başlıyor
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve SunExpress, İzmir’in tanıtımı için örnek bir işbirliğine imza attı. Ortak çalışmayla, İZKA’nın İzmir’in yatırım olanaklarını tanıtmak için hazırladığı tanıtım broşürleri, SunExpress’in İzmir merkezli bütün yurtdışı uçuşlarında yolculara sunulacak. Bu önemli projeyle ilgili düzenlenen protokole İZKA adına Genel Sekreter Dr. Ergüder CAN ve SunExpress adına Ege Bölgesi Pazar Müdürü Ece ŞENEV imza attı. İZKA Genel Sekreteri Dr. Ergüder Can, “İzmir’in yatırım olanaklarını tanıtırken bir kişiye daha ulaşsak bizim için önemli. Sonuçta hepimiz İzmir için çalışıyoruz.” diye konuştu.