Ege İklim alarmı!

İklim alarmı!

28.11.2022 - 00:30 | Son Güncellenme:

Büyükşehir Belediyesi, ani iklim olaylarına karşı üreticiyi günler öncesinden uyaran ‘İzmir Tarımı’ mobil uygulamasını devreye aldı.

İklim alarmı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ‘Başka bir tarım mümkün’ vizyonu doğrultusunda tarımdaki verim kaybını önlemek için geliştirilen İzmir Tarımı mobil uygulaması devreye alındı. Ani iklim olaylarına karşı üreticileri günler öncesinden uyaracak. Ekim, dikim, hasat zamanı, sulama ve ilaçlamayla ilgili bilgiler de yer alacak. Vatandaşın İzmir Tarımı uygulamasını telefonuna indirdikten sonra tarlalarının ada ve parsel bazındaki konumlarını da girerek üye olmaları gerektiğini ifade eden Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Ata Temiz, “Uydu Türkiye’nin üzerinden üç günde bir geçiyor. Üç gün içerisinde tüm verileri alıyoruz ve sistemden çiftçilere gönderiyoruz” dedi. Temiz, yağış, don, hastalık zamanı gibi birçok veriyi erken uyarı sistemiyle ulaştırdıklarını belirtti. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç de, iklim krizinin verdiği zararı en aza indirme konusunda uygulamanın birçok faydasını göreceklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Sudan tasarruf

Sistem sayesinde tarımsal üretim alanlarında sağlıklı meteorolojik veriler elde ediliyor. Uydudan alınan verilerle çiftçiler, arazilerine yönelik sıcaklık, hava nemi, yağış miktarı, rüzgar hızı ve yönü, toprak sıcaklığı, güneşlenme, toprak nemi gibi bilgilere sahip oluyor. Uygulama ile arazideki buharlaşma hesaplanabiliyor. Ayrıca toprak nemi de ölçülüyor. Böylece dekar başına ne kadar su verilmesi gerektiği hesaplanabiliyor.

 ESHOT’un bütçesine onay

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2023 yılı mali yılı performans programı ve bütçe tasarısını kabul etti. 2023’te yatırımlara hız katacak ESHOT’un gelir bütçesi 4 milyar 300 milyon 800 bin lira, gider bütçesi de 5 milyar 321 milyon lira olarak belirlendi. Akaryakıt giderleri ve maliyetlerdeki büyük artışın dikkat çektiği 2023 yılı gider bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 192 arttı. 

Haberin Devamı

Sıra sanayicide

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Şubat 2023’te İzmir’de düzenleyeceği İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin hazırlık çalışmaları kapsamında son paydaş buluşması yapılacak. Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer, 1 Aralık’ta sanayici, tüccar ve esnafla buluşacak. Paydaş buluşmalarının ardından 2023 Ocak ayında “Geçmişimizi Anlıyoruz, Birbirimizden Razıyız, Doğamıza Dönüyoruz ve Geleceği Görüyoruz” başlıklı dört ayrı uzman buluşması yapılacak.

İzmir’de Çocuk Hakları Günü unutulmadı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, hava muhalefeti nedeniyle ertelenen Dünya Çocuk Hakları Günü’nün ilk etkinliğini Seferihisar Çocuk Belediyesi’nde yaptı. Kukla, drama, pantomim, halk oyunları, tahta bacaklar, sirk gösterileri sergilendi; çocuklara hakları anlatıldı. Çocuk tiyatrosu ve Şubadap konseriyle eğlence tavan yaptı.