Ege İlk özel spor lisesi İzmir’de

İlk özel spor lisesi İzmir’de

24.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Batı Anadolu Bilim ve Teknik Liseleri, bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Özer Gürbüz, 2018-2019 eğitim-öğretim döneminden itibaren spor okullarını yaşama geçireceklerini vurguladı.

İlk özel spor lisesi İzmir’de

5 yıl önce eğitim ve öğretim hayatına başlayan Batı Anadolu Sağlık ve Eğitim Kurumları (BASEK) bünyesinde bulunan Batı Anadolu Bilim ve Teknik Liseleri bir ilki daha gerçekleştiriyor. BASEK Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Özer Gürbüz, 2018-2019 eğitim öğretim yılında İzmir’de özel eğitim kurumları arasında bir ilki gerçekleştirerek Spor okullarının eğitim ve öğretime başlayacağının müjdesini verdi.

Haberin Devamı

4+4+4 devrim yarattı

Bundan 5 yıl önceye kadar 12 yıllık kesintisiz eğitim sisteminin var olduğunu hatırlatan Op. Dr. Gürbüz, “Bu sistemde bütün öğrenciler üniversiteyi kazanma umudu ile yarış atına çevriliyordu. Mesleki eğitim yok sayılıyordu. Tek hedef üniversiteyi kazanmaktı. Bu sistemin sonunda süper lig takımlarında türk futbolcu yok, yurtdışında olimpiyat başarımız yok denecek kadar az. Tüm alanlarda uluslararasında başarımız oldukça az. Bu fark edildi ve devrim niteliğinde 4+4+4 eğitim sistemiyle mesleki eğitimin önü açıldı. Eğitimli ara elemanın farkına varıldı. Meslek liselerinin önündeki katsayı ortadan kaldırıldı. Yurt dışında yüzde 70 meslek lisesi, yüzde 30 normal liselerde okuyan oranı var. Türkiye’de ise yüzde 30 meslek lisesinde. 5 yıl önce bu oran yüzde 10 altındaydı. Mesleki eğitim ahilik sistemi ile geleneğimizde var. Avrupa bu sistemi kendi eğitim sistemlerine entegre ettiler” dedi.

Haberin Devamı

‘Ahilik sistemini benimsedik’

Çırak, kalfa ve ustalık sistemini (ahilik sistemi) BASEK olarak benimsediklerini belirten Op. Dr. Özer Gürbüz, “ Yeteneklerin geliştirilmesi ve meslek eğitimi için önemli çalışmalar yaptık. İlkokulun sonunda yeteneği yakalamak lazım ki geliştirebilesin. Mesleki eğitim ise lisede olur. 5 yıl önceki Türkiye’nin eğitim sisteminde Bizim sistemimizde anahtar tutmayı bilmeyen kişileri makine mühendisi, hayvan görmemiş birini veteriner, tarla görmemiş birini ise ziraat mühendisi yapıyorduk. Lise bittiğinde kişiler mesleklerini seçmiş olmalıdırlar. Lisede hemşirelik okuyan birisi üniversite tıp okuyabilir, lisede adalet okuyan üniversitede hukuk okuyabilir. Tüm mesleklerin üniversitede bir karşılığı var” dedi.

İlk özel spor lisesi İzmir’de
Yetenekler gelişiyor

“İyi spor yapan, iyi futbol oynayan, hızlı koşan ya da iyi resim yapabilen birisi bu yeteneğini kazanca dönüştürmediği sürece yeteneğin hiçbir faydası yok” diyen Op. Dr. Özer Gürbüz, “BASEK yetenekli ve becerileri olan öğrencilerin bu özelliklerini geliştirerek, bu yetenekleri meslek haline getirip kazanca dönüştürüyor, yarışa girmelerine ve kazanmalarına destek veriyor” dedi.

Haberin Devamı

Sanat okulu da açmak istiyorlar

Yetenekler için ise 2018-2019 eğitim öğretim yılı itibari ile spor okullarını açacaklarını belirten Op. Dr. Özer Gürbüz, “Spor altyapımız var. Futbol, basketbol, tenis, voleybol sahalarımız, yüzme havuzumuz ve spor kulübümüz var. Bu yıl spor lisesi açacağız” dedi. Bir sanat okulu açmayı da planladıklarını dile getiren Gürbüz, şöyle devam etti: “Böylece yetenekleri spor ve sanat okullarında eğitimlerini devam edecek. Mesleki eğitimler ise bilim ve teknik liselerde devam edecekler. Bu öğrenciler daha sonra üniversitelere devam edebilecekler. Amacımız, bu öğrencileri liseden sonra yakın zamanda açmayı planladığımız Batı Anadolu Üniversitesi ile eğitimlerini devam ettirmelerini sağlamaktır. “