Ege İnce, Cumhurbaşkanı olmadan işler çözülmez

İnce, Cumhurbaşkanı olmadan işler çözülmez

02.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bakan Eroğlu’nun ithamları için, “Bir Bakana böyle bir değerlendirme yakışmaz. Hele hele Ramazan günü, oruç ağzıyla hiç yakışmaz” diye konuşan Başkan Kocaoğlu, Ankara’da bekleyen imzalar konusunda da, “Muharrem İnce Cumhurbaşkanı olmadan bu işler çözülmez” dedi

İnce, Cumhurbaşkanı olmadan işler çözülmez

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye hem Cumhurbaşkanlığı hem de genel seçime giderken, İzmir’deki iktidar partisi mensuplarının seçim sürecini tümüyle Aziz Kocaoğlu ve Büyükşehir Belediyesi üzerinden götürme çabası içinde olduklarına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmaya çalışılan kentsel dönüşüm projesinden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun ithamlarına kadar pek çok başlık üzerinden konuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı şunları söyledi:

Haberin Devamı

Konfor ve çevrecilik

“Tramvay konusuna takılmış durumda bazı arkadaşlar. Bunun başını da AK Parti İl Başkanı Aydın Şengül Bey çekiyor. ‘Bir iki kamuoyu yoklaması yapılsa tramvaydan memnun olan sayısı 5-10’u geçmez, tramvay trafiği alt üst etti’ gibi yorumlarda bulunmuş. Tramvayın kente getirdiği katkı, 130-140 civarında otobüsün hattan çekilmesiyle daha iyi anlaşılacak. Biz tramvayın İzmir’e farklı bir boyut getirdiğine inanıyoruz. Körfez geçişi konusunda bizim karşı olduğumuzu, odaların bizim arka bahçemiz olduğunu söylemişler. Bizim hiç arka bahçemiz olmadı. Zaten odalar, AK Parti’nin projeleri kadar bizim projelerimize de dava açıyor.”

Menderes’e yüklendi

Başkan Kocaoğlu, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu’ya da yüklendi: “Menderes’te ve Aliağa’da bizim yapmamız gereken, sorumluluğumuzda olan cadde ve bulvarlarda çalışmalarımız engelleniyor. Bu seçim arifesinde ne amaçla yapılıyor, bilmiyorum. Bizim iştigal alanımıza girmesi ve bizim o alana girmemizi engellemesi olmaz. Bir tanesi ‘ben gireceğim’ diyor, bir tanesi de ‘ben buraya sizi sokmam’ diye konuşuyor. Gerekli tutanakları tuttuk, Valiliğe bildirdik, çözüm bekliyoruz. Valilik, ‘Tamam burası sizin sorumluluğunuzda, buyurun çalışın’ derse, kolluk kuvvetleriyle çalışacağız, demezse sonra bakacağız. Ben 30 ilçede muhtarlarla, belediye başkanlarıyla, meclis üyeleriyle toplantı yaptım. O toplantılara katılmayan tek belediye başkanı Menderes’in başkanıydı.”

Haberin Devamı

Kentsel dönüşüme de değinen Kocaoğlu, şu açıklamalarda bulundu: “Kentsel dönüşüm çalışmalarında farklı bir model uyguluyoruz. Yerinde, yüzde 100 u zlaşmayla, hem mal sahiplerine karşı hem müteahhitlere karşı muhatap, sorumlu ve denetçi biziz. Birinci projemizin birinci etabında evleri temmuz-ağustos gibi teslim edeceğiz. İkinci etabının temelini de geçen cumartesi attık. Örnekköy’ün temelini ise bu hafta atacağız. Tüm İzmir genelinde 7 bölgede çalışıyoruz. Bu ilk örneklerden sonra katılım ve uzlaşmadaki oran yüzde 80’ler, 90’lar düzeyine geldi. Yani, bizim modelimiz tuttu. Herkesin memnun olduğu, kimsenin mağdur edilmediği bir model bu. Modelin bir özelliği daha var. O da müteahhitin ihalede aldığı bedelin dışında ne kadar katma değer varsa, piyasa ağzıyla rant varsa, hepsi oradaki insanların oluyor. AK Parti’nin milletvekili adayları bizim için ‘Kentsel dönüşümü yapamadı, yapılamıyor’ diye söz sarf ediyor. Bizim yaptığımız kentsel dönüşümü anlattım. Bir de onlarınkine bakalım: 541 hektarlık alanı kentsel dönüşüm alanı olarak ilan ettiler ama bir metrekare bina yıkmadılar. Ne yaptılar peki? Kocaman bir bölgesi vardı. Onu kullanılabilir alana çevirdiler. Şimdi konut yapıp satıyorlar. Bu kentsel dönüşüm değil.”

Haberin Devamı

Para değil, imza

“Sayın Başbakan’la 14 senedir çok iyi çalışmalar yaptık. İlk defa ben söyledim Binali Bey’in Başbakan olması gerektiğini... Birbirimize desteklerimiz var ama son zamanlarda projelerimizi hızlandırmıyor. Buca metrosunun onayını bekliyoruz. Mavişehir’e vapur iskelesi yapılacak bekliyoruz, para pul değil imza.. Randevu işinden de vazgeçtim artık. Muharrem İnce Cumhurbaşkanı olmadan bu sorunlar çözülmez. Hiçbir iktidardan ben hakkım olmayan şeyi istemem. Hiç kimseden istemem. Ben zaten istemesini bilen adam değilim. Yoksa ‘yok kardeşim’ diyorum, varsa ‘dükkan senin.”

Haberin Devamı

Ulaşımda reform yaptık

Başkan Kocaoğlu, ulaşım yatırımlarından da söz etti: “Ulaşımda farklı bir çalışma içindeyiz. Hükümet temsilcilerine, bütün siyasi partilerin yetkililerine, TBMM Plan Bütçe Komisyonu üyelerine birer mektup yollamıştık. Onun yasalaşmasında verdikleri emek için hepsine teşekkür ediyorum. Uzun müddettir takip ettiğimiz konunun özünde, toplu ulaşım yapanları bünyemizde toplamak vardı. Şimdi onun önü açıldı. Arkadaşlarımız bu fikri iyice pişirecek, geliştirecek. Garajı biz çalıştıracağız. Tüm İzmirli hemşehrilerimiz gittiği kadar ödeyeceği için daha avantajlı bir fiyat tarifesi olacak.”

22 km. yol yaptık

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun açıklamalarını da eleştiren Başkan Aziz Kocaoğlu, şu görüşlere yer verdi: “Bizim için ‘Kuş Cenneti’ni yapamadı, kuşları susuzluktan öldürdü’ diyor. Kuş Cenneti’ne Menemen Sol Sahil’den sürekli su aldık. Doğal malzemeyle 22 km. yol yaptık. Homa Dalyanı yırtılmıştı, onu kurtardık. O zamanki parayla 8-10 milyon liralık malzeme çektik bu iş için. Flamingo adasını yaptık; bakımını, korunmasını, gelişmesini sağladık. Böyle bir suçlamayı kabul etmemiz mümkün değil. Veysel Eroğlu Gördes Barajı ile ilgili de konuşmuş. Benden de, AK Parti’den de önce, İzmir’in su ihtiyacını karşılayacak bir protokol hazırlanmış Gördes’le ilgili. 2010 yılından beri parasının ödenmesi isteniyor, biz de ödüyoruz. Ama baraj su tutmuyor. Boşaltıldı, bize su verilmedi. Çünkü kaçak var. Onlar hattı yaptı, bitti ama kağıt üzerinde. Eroğlu’nun ‘İzmir’e 77 milyar yatırım yaptık’ lafı da doğru değil! Bir bakan geliyor 24 milyar, bir bakan geliyor 35 milyar, bir bakan da 77 milyar lira diyor. Ne Maliye’de, ne TÜİK’te ne de Kalkınma Bakanlığı’nda böyle bir rakam var. Oysa altı üstü belli; 12-13 milyar lira arası yatırımları var 14 senede.”