Ege İşi, ameliyatlarda fotoğraf çekmek

İşi, ameliyatlarda fotoğraf çekmek

14.10.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Yeliz Tuna, Türkiye’nin ilk kadın medikal fotoğrafçısı... Bilimsel veri niteliği taşıyan operasyonların, kadavra üzerindeki çalışmaların, yeni yöntemlerin fotoğraflarını çekiyor

İşi, ameliyatlarda fotoğraf çekmek

İzmirli fotoğraf sanatçısı Yeliz Tuna, Türkiye’nin ilk kadın ‘akademik medikal fotoğrafçı’sı oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü mezunu Tuna, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, ‘bilimsel veri’ niteliği taşıyan ilginç vakaların, ameliyatların, yeni yöntemlerin, kadavra üzerindeki çalışmaların resimlerini çekiyor.
Tuna, ileride sergi açmayı planladığını, embriyodan başlayarak, ‘doğumdan ölüme yaşam’ın hikayesini fotoğraflarla ortaya koymak istediğini dile getiriyor.

‘En zoru bebek ameliyatları’
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV Bölümü’nde yüksek lisansını tamamlayıp, doktora eğitimini sürdüren Yeliz Tuna, aykırı fotoğraflara ilgi duyduğunu, yaptığı işten, bu anlamda keyif aldığını ifade ediyor. Fotoğrafçılıkta sürrealist akımı benimsediğini, içinde insan olan ancak psikanalitik açıdan incelenecek, mesajlar verecek fotoğraflar çekmeyi sevdiğini ama kendini farklı bir alanda bulduğunu belirten Tuna, şöyle konuşuyor:
“İşe başladığımda ilk çekim isteği Nöroloji Kiliniği’nden geldi. Başağrılarıyla ilgili, kadavralar üzerinde çalışma yapılıyordu. Yurtdışında bir kongrede bildiri olarak sunulacaktı. İlk kez bir ölü görecektim. Kadavraları karşımda görünce, ilk anda kötü oldum, duraksadım. Bu işi başarmam gerektiğini kendi kendime telkin ettim ve gerekli çalışmayı yaptım. Ameliyat fotoğrafları da ilginç bir deneyim oldu. Pek çok hekim bile kan görmeye dayanamazken, ben bu sınavı da başarıyla atlattım. Kalp, böbrek nakli gibi yeniden hayata dönüş fotoğrafları beni çok heyecanlandırıyor. Bebek ve çocuk ameliyatları ise benim için en zoru... Çünkü onlarla birlikte acı çekiyorum.”