Ege İTO’da zafer ‘değişim’in

İTO’da zafer ‘değişim’in

15.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İzmir Ticaret Odası Başkanlığı için 6 ay önce ‘değişim’ sözüyle yola çıkan Mahmut Özgener, 26 yıllık Ekrem Demirtaş yönetimine son verdi. Seçime, 174 meclis üyesi katıldı; Mahmut Özgener’in tek listesi 151 oy alarak, bir rekor kırdı. Yeni başkan, ortak hareket eden bir yönetim anlayışını getireceklerini belirtti.

İTO’da zafer ‘değişim’in

İzmir Ticaret Odası (İTO) seçimleri için 6 ay önce ‘değişim’ sözü ile yola çıkan Mahmut Özgener, 26 yıllık Ekrem Demirtaş yönetimine son verdi. Demirtaş’ın son gece bütün görevlerinden istifa etmesinin ardından 174 meclis üyesinin başkanlık seçimine katıldığı İTO’da Mahmut Özgener’in tek listesi 151 oy alarak bir rekora imza attı. Son güne tek aday olarak giren Özgener’in gücünü gören, Ekrem Demirtaş’ın yanında yer alan meclis üyelerinin büyük bir bölümü de sandıkta Özgener’in listesine oy kullandı. Sadece 23 meclis üyesi Demirtaş’a sonuna kadar bağlı kaldı, boş oy kullandı.

Haberin Devamı

2001’deki zorlu seçim

Demirtaş’ın İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeliği 1989 yılında başlıyor. İlk kez o yıl yönetime giren Demirtaş, 1992 yılında genç bir isim olarak aldığı başkanlık görevini bugüne kadar bütün seçimlerde yaşanan tartışmalara rağmen sürdürmesini bildi. Demirtaş’ın en çok zorlandığı seçim ise 2001 yılında Mehmet Akyelli’ye karşı yarıştığı seçim oldu. Seçimi sıkıntıda gören Demirtaş, Ege Otomotiv Derneği bünyesindeki 2 ismi son gece yönetimine alarak o seçimleri 2 oy farkla kazanmasını bildi. 2005 yılında ise Ömer Kaplan’a karşı yarışan Demirtaş, bu kez de İzmirli duyarlılığını gündeme getirerek seçimleri kazandı. 2009 yılına gelindiğinde ise Demirtaş’ın karşısında bu kez CHP’li kimliği ile bilinen Alaattin Yüksel yer alıyordu. Demirtaş, burada da odaya siyaseti sokmayacağını vurgulayarak az farkla seçimleri kazandı. Demirtaş sadece seçim dönemlerinin tartışılan ismi olmadı. İcraatleri ile de çoğu zaman gündeme geldi.

Haberin Devamı

‘Güçlü ilişkileri var’

İzmir Ekonomi Üniversitesi gibi çok güzel bir eseri kente kazandıran Demirtaş, kurduğu İzair, Elda İçecek şirketleri ve kooperatiflerle dikkat çekti. Demirtaş, 2013 seçimlerinde ise Necip Nasır’a karşı yarışarak seçimi kazandı. Burada da yine Nasır’ın siyasi kimliğini vurgulayarak, 4 yıl daha koltuğa oturmayı başardı. Ancak Demirtaş, 2018’deki seçimlere geldiğinde arkasında birçok küskün ve artık ikna edemeyeceği argumanlar vardı. Öncelikle Mahmut Özgener, bugüne kadar karşısına çıkan adaylar arasında en güçlüsü idi. İzmirli bir aileye mensup olan Özgener, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı da yapmış ve her kesimde güçlü ilişkileri olan bir isimdi.

Sigortalı işte bile 26 yıl çalışan birinin emekli olduğu bir dünyada bir meslek kuruluşunda 26 yıl başkanlık görevini yapmış bir ismin hala bu görevinde ısrar etmesi dikkat çeken bir unsurdu. Bunu iyi kullanan Özgener ve ekibinin ‘değişim’ vurgusu İTO üyelerinden karşılık buldu.

‘Birleştirici olacağız’

Demirtaş’ın ısrarla siyasileştirmek istediği bir seçim, Özgener’in yönetim kurulu listesinde de görüldüğü üzere; İzmir’in tüm kesimlerini kapsayan, iddialı isimlerin yer aldığı liste ile çürütüldü. Sonuç itibariyle İTO Meclis üyelerinin büyük desteğini alan Özgener, 174 meclis üyesinin 151’inin oyunu alarak bu yarışı kazandı. Özgener, yaptığı ilk açıklamada da ilk işlerinin birleştirici ve tüm karar süreçlerinde ortak hareket eden bir yönetim anlayışını getirmek olacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Özgener, listede kadın meclis üyesi olmamasını eksiklik olarak kabul etti, eleştiriye açık olduğunu da ilk günden ortaya koydu. Seçim sürecinde çok yorulan Özgener’in İTO başkanlığında daha çok yorulması gerekecek. Sürekli tartışılan bir Oda’yı kente katkı sağlayan, projeleri ile değer kazandıran kurumu haline getirmesi için Özgener’in çok mesai harcaması gerekecek.