Ege İzmir’de iki bin kaçak göçmen var

İzmir’de iki bin kaçak göçmen var

20.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yaşar Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Ayselin Yıldız, tez konusu yaptığı yasadışı göçün, Türkiye’ye ağır bir yük haline geldiğini söyledi

İzmir’de iki bin kaçak göçmen var


Yasadışı göçmenlerin Türkiye-AB ilişkilerindeki rolünü konu alan doktora tezine imza atan Yaşar Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Ayselin Yıldız, İzmir’de gelinen son noktada, kentte gayriresmi rakamlara göre 2 bin dolayında kaçak göçmen olduğunu belirtti. Avrupa’nın bu sorunun çözülmesinde tek taraflı bir duruş sergilediğini ve tüm yükümlülükleri Türkiye’ye yıkmaya çalıştığını söyleyen Yıldız, “Ülkemize mali ve teknik yardım sağlamak tek başına çözüm sunmuyor. Kaldı ki bu konuda AB’nin yeterli desteği alamıyoruz. Göç gönderen ülkelerin temel sorunlarına yönelik çözümler geliştirilmesi gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Onlarca kaçak öldü
Menderes İlçesi’nde kısa süre önce 63 kaçak göçmenin hayatını kaybettiği deniz faciasına da değinen Yıldız, Ortadoğu’daki toplumsal gerginlikler nedeniyle bu tür yasadışı göç eylemlerinin artış gösterdiğini ve İzmir’in de bundan olumsuz etkilendiğini söyledi. “Avrupa Birliği Göç Politikasının Dış Boyutu ve Transit Ülkeler Üzerindeki Etkileri” konulu tezinde yasadışı göçün Türkiye’den ziyade, Avrupa’nın öncelikli sorunu olduğunu vurgulayan Yıldız, yasadışı geçiş girişimlerinin İzmir’de de ciddi sorunlar yarattığına dikkat çekti. Türkiye’de yakalanan yasadışı göçmenlerin 2011 yılında yaklaşık 45 bin kişi olduğunu hatırlatan Yıldız, bu sayının giderek yükseldiğini, özellikle Basmane çevresinde Irak, Suriye, Filistin, Myanmar, Afganistan ve Somali’den yaklaşık 2 bin dolayında kaçak göçmen bulunduğunu söyledi.