Ege İzmir’de “Tayland modeli” tartışması

İzmir’de “Tayland modeli” tartışması

24.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’nin seçim bildirgesinde yer alan ve İzmir’i sağlık turizmi ile kalkındırmayı öngören ‘Tayland Modeli’, bu ülkenin, ‘sağlık turizmi’nin yanı sıra ‘seks turizmi’ ile de tanınması nedeniyle tartışmalara neden oldu. İşte, siyaset ve iş dünyasının bu konudaki görüşleri:

İzmir’de “Tayland modeli” tartışması

Ekrem Demirtaş (İzmir Ticaret Odası Başkanı): Eleştiri ve övgü olarak birşey ifade edemeyiz; ancak ‘Tayland Modeli’ tabirini duyunca başlangıçta ben de irkildim. Çünkü Tayland’ın şöhretini hepimiz biliyoruz. Sağlık turizminde şöhreti hakkında doğrusu ben çok emin değilim. Bizim modelimiz belli; İzmir modeli. 12 ay turizm istiyoruz, turizmin her çeşidini yapabilme olanağına sahibiz.
Mehmet İşler (Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı): Ülkemiz zaten turizmde kendini ispatlamış bir ülke. Yeni modeller yaratmamıza gerek yok. Ancak bu model, herhangi bir destinasyonumuzda çeşitliliğin bir parçası olarak örnek alınabilir. Tersi, alınan yolu yok etmektir. Akdeniz çanağının en önemli kentlerinden İzmir’in zaten turizm altyapısı var. Buna uygun model belirlenmeli.
Ertuğrul Günay (Kültür ve Turizm Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Adayı): İzmir bence dünya, Avrupa pazarları açısından daha yüksek kültür gruplarına hitap edecek bir değer. Sanırım arkadaşların çalakalem hazırladıkları bir metin.
Binali Yıldırım (AK Parti İzmir Milletvekili Adayı): Başka partilerin programları üzerinde değerlendirme ile zaman kaybetmek istemiyoruz. İzmir’in gündeminde hangi konu varsa seçim beyannamemizde değindik. İzmir’in sadece sağlık turizmi merkezi olması yetmez. Lazımdır ama yetmez.
Aydın Şengül (Ak Parti İzmir Milletvekili Adayı): CHP, İzmir’i ‘çantada keklik’ görüyor. Bu yüzden bildirgelerinde kente fazla yer ayırmamışlar. İnanıyorum ki vatandaşlar 12 Haziran’da gereken cevabı sandıkta verecektir.
Aziz Demir (AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı): İzmir’in vizyonunu sadece sağlıkla sınırlandırmaları; turizm gibi, sanayi gibi, tarım gibi diğer önemli vizyonlarını hiçe saymaları, ancak CHP’li bakış açısından beklenebilir. Beyannamede İzmir’e birkaç satırla yer verilmesi, CHP zihniyetin vizyonsuzluğunun göstergesi. İzmir’e kör gözlerle bakan CHP anlayışının takdirini, sevgili hemşerilerimize bırakıyoruz.
Hasan Ali Türkarslan (MHP İzmir İl Başkanı): CHP, İzmir’i arka bahçesi gibi görüyor. ‘Ne verirsem onunla yetinirler’ anlayışının yansımasıdır bu. İzmir sadece tek sektörden gelişebilecek bir şehir değil. Pek çok imkanı, potansiyeli var.
Müsavat Derşvioğlu (MHP İzmir Milletvekili Adayı): Yerel seçimin değil, genel seçimin arifesindeyiz. Siyasi partilerin vizyonları elbette ki çok önemli ama Türkiye’nin temel meseleleriyle ilgili görüşlerin de İzmir halkınca merak edildiği unutulmamalı. Sandıklar açıldığında güzel İzmir, sadece AKP’yi değil, CHP’yi de layık olduğu biçimde cezalandıracaktır.

Yüksel: Matbaada eksik basılmış

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Adayı Alaattin Yüksel, seçim bildirgesi için ilginç bilgiler verdi. “Matbaada İzmir’le ilgili bölüm eksik basılmış” diyen Yüksel, şunları söyledi: “Bildirgemizin aslı yeni basılıyor. Yalnız Tayland modeli değil; İzmir’in ‘Akdeniz kültür başkenti’ olmasından turizmin çeşitlendirilmesine, limanın genişletilme-sinden Körfez’in yüzülebilir, balığı yenilir hale getirilmesine kadar birçok proje var.”

İnsanın fikri neyse zikri odur’

CHP İl Başkanı Tacettin Bayır, ‘Tayland modeli’ne yönelik eleştirilere, “İnsanın fikri neyse zikri odur” sözleriyle yanıt verdi. Kitapçığın, milletvekilleri için basılmış ‘taslak’ olduğunu vurgulayan Bayır, “İçinde çok daha farklı şeyler var. Bildirgemiz, insan ve üretim üzerine. Şehir ayrımı olmadan, tüm insanlık için hazırlandı. Farklı alanlarda, pek çok ciddi projemiz bulunuyor” dedi.