Ege İzmir’i havuç üzdü giysi sevindirdi

İzmir’i havuç üzdü giysi sevindirdi

06.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Açıklanan Şubat ayı enflasyon rakamlarına göre, İzmir’de fiyatı en çok artan ürünler havuç, biber gibi gıda maddeleri olurken, giyim eşyalarında düşen fiyatlar kurtarıcı oldu

İzmir’i havuç üzdü giysi sevindirdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürlüğü enflasyon rakamlarına temel teşkil eden Tüketici ve Üretici Fiyatları Endeksi’nin İzmir açısından sonuçlarını açıkladı. Bölge Müdürü Rıdvan Yaka’nın verdiği bilgilere göre, 2012 Şubat ayında Türkiye’de Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 0.56 artarken İzmir’de yüzde 0.46 arttı. Bir önceki yılın aynı ayına göre değişim ise Türkiye’de yüzde 10.43 olurken İzmir’de ise bu oran yüzde 10.18 olarak gerçekleşti. Üreticinin maliyeti de yani Üretici Fiyatları Endeksi de (ÜFE) bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.15 arttı.

Şampiyon havuç
Türkiye’de ve İzmir’de ürünler bazında ise sebzeler başta olmak üzere gıda maddelerinin ağırlığı dikkat çekti. Verilere göre Türkiye’de yüzde 41’lik artış gerçekleştiren dolmalık biber Şubat ayının zam şampiyonu olurken onu havuç, sivri biber, ıspanak ve tavuk eti izledi. İzmir’de ise şampiyon yüzde 57’lik artış sağlayan havuç oldu. Havucu yüzde 42’lik artışla dolmalık biber, yüzde 10’luk artışla tavuk eti, yüzde 4’lük artışla odun ücreti ve yüzde 2’lik artışla LPG dolum ücreti izledi. Türkiye genelinde yüzde 35 artan sivri biber ile yüzde 12 artan ıspanak İzmir’de ilk 5’e girmedi.
Sezon sonu indirimleri etkili
TÜİK fiyatı en fazla düşen ürünleri sıralarken, İzmir’de kışlık giyim eşyalarının fiyat düşüşü dikkat çekti. İzmir’de yünlü erkek kabanı yüzde 10’luk azalma göstererek en fazla düşüş gösteren ürün olurken, sırasıyla yüzde 7’lik düşüşle çocuk kazağı, yüzde 6’lık düşüşle karnabahar, yüzde 6’lık düşüşle kadın çizmesi ve yüzde 5’lik düşüşle makarna Şubat ayında tüketicilerin ceplerini en az yakan ürünler arasında yer aldı.

Yazarlar