Ege İzmir’in dinamikleri geleceği planlıyor

İzmir’in dinamikleri geleceği planlıyor

07.07.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ticaret ve sanayi odalarının, sivil toplum kuruluşlarının başkanlarıyla rektörler, Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonuyla ‘Kalkınma Kurulu’nda buluştu. İlk toplantı yapıldı. İzmirlinin refahı ve modern bir gelecek için yapılması gerekenler masaya yatırıldı

İzmir’in dinamikleri geleceği planlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen “İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu”, ilk toplantısını, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda yaptı. Başta Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş olmak üzere, kentte sosyal ve ekonomik yaşamın nabzını tutan oda, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve üniversite rektörleri katıldı.
Basına açık tutulan açılış bölümünde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir’in yarınlarına da yön verecek, ‘ortak akılla’ İzmir farkını bir kez daha ortaya koyacak yeni bir oluşumun tohumlarını atabilmek üzere buluştuk. Amacımız, kentimizin sorunlarının çözümü ve önünün açılması için samimi bir şekilde çalışacak, gelişmelerin takipçisi olacak bir inisiyatif, bir baskı grubu oluşturmak” dedi. Kurulun, sadece ekonomik krizin atlatılmasında ve yaraların sarılmasında değil, İzmir’in öncelikler sıralamasında da belirleyici olacağını kaydeden Kocaoğlu, şöyle devam etti: “Öncelikle bilinmesi gerekir ki bu kurul, tamamıyla siyasetten arındırılmış bir anlayışla çalışacaktır, çalışmalıdır. Burada bulunan başkanlarımızın, yatırımcı ve girişimcilerimizin, bugüne kadar İzmir ve İzmirliler için önemli çalışmalar yaptığını görüyor, takdir ediyoruz. Ancak parçalı bu gücün bir araya gelmesiyle, ortaya çok daha büyük bir enerjinin çıkacağını da iyi biliyoruz.”
Kocaoğlu, kentin planlı gelişmesi yönünde atılan adımlarla krize rağmen yatırımcıları yüreklendirdiklerini, İzmir’in bir yatırım cenneti olacağını, özellikle Turan’a ve İnciraltı’na büyük yatırımcıların geleceğini kaydetti. Toplantıda belirlenecek öncelik listesine göre hareket edip, doğrudan sonuca gitmeye çalışacaklarını ifade eden Kocaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: 

‘Israrcı, kararlı, tek yumruk olalım’
“Bu kurulun farklılığı bu olsun. Örneğin, son teşvik yasasındaki adaletsizliğe karşı nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi bugün burada belirleyelim. Yeni otomobil yatırımlarının kentimize çekilmesi konusunda stratejiler ortaya koyalım. Teknopark projesinin bir an önce gerçekleştirilmesi için önümüzdeki engelleri en çabuk nasıl aşabileceğimizi tartışalım. İnovasyonu İzmir gündemine yerleştirerek, kenti sıçratacak, İzmir’in tanıtım ve pazarlama gücünü artıracak yeni fikirleri konuşalım. İşsizlik, istihdam ve nitelikli işgücü eğitimi için geliştirdiğimiz ‘Kent Koleji’ projemizi sizlerin önerileriyle şekillendirip, hızla hayata geçirelim. Vadeli İşlemler Borsası’nın İzmir’de kalıcı olması için formüller geliştirirken, diğer taraftan kentimize bir KOBİ Borsası kazandırmanın da yollarını arayalım. Hedeflediğimiz işlerin havada kalmaması için görev dağılımları yapalım. Gerekirse, ki gerekeceğine eminim, hakkımız olan ve Ankara’dan almamız gereken ne varsa, gidip almaya çalışalım. Israrcı, kararlı ve en önemlisi tek yumruk olalım.” Kurul, 6 Ağustos’ta yine toplanacak. 


İşte sonuç bildirgesi
- İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun amacı, İzmir’deki yatırım önceliklerini doğru belirlemek, kentin kalkınma hedefleri üzerinde yoğunlaşmak ve kentin mevcut gücünü ‘tek yumruk’ haline getirerek, bütünleşik ve etkin bir baskı grubu biçiminde görev yapabilmektir.
- İzmir’in daha hızlı kalkınması için aynı inancı ve aynı tutkuyu paylaşan kurul üyeleri, sadece bugünlere değil, kentimizin yarınlarına da yön verebilmek ve ‘ortak akılla’ İzmir farkını ortaya koyabilmek konusunda kararlıdır.
- İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu, tamamiyle siyasetten arındırılmış bir yapıda çalışacaktır.
- Kurul, İzmir’deki diğer kamu, özel sektör ve sivil toplum oluşumlarıyla ‘çelişen’ değil ‘destekleyen’ bir unsur olarak kentimizdeki ‘yaşam kalitesi çıtasını’ daha da yukarıya taşıma hedefindedir.
- Kurulun öncelik sıralaması ve hareket planı için Uğur Yüce, Cihan Türsen, İlknur Denizli, Kemal Çolakoğlu, Yılmaz Temizocak, Prof. Dr. Atilla Sezgin, Prof. Dr. Murat Barkan, Prof. Dr. Alp Timur ve Işınsu Kestelli’den oluşan alt komitenin, hazırlık çalışması yapması kararlaştırılmıştır.

Yazarlar