Ege İzmir’in geleceğine vekillerden ilgi yok

İzmir’in geleceğine vekillerden ilgi yok

08.06.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ile Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) işbirliğiyle düzenlenen arama - karar konferansı Çeşme’de başladı.

İzmir’in geleceğine vekillerden ilgi yok

Bugün sona erecek olan arama - karar konferansında İzmir’in gelecek dönemdeki hedefleri masaya yatırılarak, neler yapılacağı değerlendirilecek. Ancak toplantıya 24 İzmir milletvetilinden sadece ikisinin katılması hayal kırıklığı yarattı.
İzmir’in kaybettiği EXPO 2015 adaylığı sürecinde elde edilen sinerjinin değerlendirilerek, bir dünya kenti olma yolunda yapılması gerekenlerin tartışılacağı arama - karar konferansı başladı.
Altın Yunus Oteli’nde gerçekleştirilen konferansın açılışında konuşan İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, EXPO 2015 adaylığı sırasında kentte gelişen beraber çalışma kültürünü ve sinerjiyi gelecekte daha verimli şekilde sürdürebilmenin yollarını belirleyeceklerini ifade etti şöyle dedi:
“Sürekli tartışmanın ve aramanın, öğrenen bir kent olmanın temel gereği olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden henüz yeni biten EXPO adaylık sürecinin etkileri sürerken yaptıklarımızı gözden geçirmek istedik. Hızla alınan bu yolda, vites küçültmeden ilerlemek için belirlememiz gereken birçok konu başlığı var.”

Turiste gösterecek yer yok
İzmir’in EXPO çalışmaları ile kazandığı uluslararası deneyimin paha biçilemeyeceğini dile getiren Kıraç, “Türkiye’nin gerçek anlamda ilk kent markacılığı çalışması yapıldı. İzmir, EXPO ile büyük oynamayı öğrendi. Artık bundan sonra İzmir hedef küçültemez. Yola çıkarken hedefimiz vardı. İzmir’i bir dünya kenti, bir marka kent yapmaktı. Olmadı. Ama hedefimizden vazgeçmedik. Hedef yine dünya kenti olmaktır” dedi.
Vali Kıraç, “Turistleri İzmir’e getirmek tek başına yeterli değil. Özeleştiri yaparsak, şu anda şehir içinde göğsümüzü gere gere göstereceğimiz bir yer yok. Turistlerin doğal ve tarihi güzelliklerimizi görebilmelerini, gezebilmeleri de sağlamamız gerekiyor. Bu nedenle Agora ve Kadifekale bir an önce önemli ziyaret alanlarından biri haline getirilmeli” diye konuştu.
Vali Kıraç, ünlü düşünür Goethe’nin “İlham perisinin gelmesini bekliyorsan, yarı yola kadar git” sözünü hatırlatarak, “Biz İzmir olarak yarı yolu EXPO süreciyle birlikte çoktan aştık” dedi. Vali Kıraç, eğitim sektörünün İzmir’i geleceğe taşıyacak sektörlerden olduğunu, ihtisas Organize Sanayi Bölgeleri de işsizlik sorununa çözüm bulunabileceğini söyledi. Vali Kıraç, arama-karar konferansından çıkacak sonuçların da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte değerlendirileceğini sözlerine ekledi. 

Dünya kenti olmak için
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, EXPO için BIE’ye verilen dosyanın kentin stratejik planı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Onun da masaya yatırılması gerekir. Bu toplantıdan çoğumuzun bildiği konuların sıraya konulması gözden geçirilmesi çalışması olduğunu buradan ifade etmek istiyorum. Bu çalışmaların kentimizin geleceği için dünya kenti olma yolundaki İzmir’in, kabuğunu yırttığı, rakamların değiştiği, gelişmenin başladığı İzmir’in bu toplantıdan sonra hızlanarak gelişmesi umut ve dileğiyle hep birlikte İzmirliler’in hedefe ulaşmasını ve dünya kenti yapması dileğiyle çalışmaların başarılı geçmesini diliyorum.”

Vekiller duyarsız kaldı
Bu arada TBMM’de İzmirli 24 milletvekilinden arama karar konferansına sadece iki milletvekili katıldı. Çarşamba günü İZKA’nın yönetim kurulu toplantısında İzmirli 24 milletvekiline davetiye gönderilmesi kararlaştırılmıştı. 24 milletvekiline de davetiye gönderildiği belirtildi. Ancak saadece CHP’den Mehmet Ali Susam ve Bülent Baratalı katılması dikkat çekti. AKP’li vekillerinin Anayasa Mahkemesi’nin türban ile ilgili verdiği karar nedeniyle Ankara’da bulunmak zorunda olduğu öğrenildi. Öteyandan CHP İzmir milletvekilleri Canan Arıtman ve Abdürrezzak Erten de konferansa telgraf gönderdi. MHP ve DSP’li vekillerden ise ses çıkmadı.

Yol haritası çizilecek
Arama - karar konferansının moderatörlüğünü ODTÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ger yapıyor. Prof. Dr. Ger, açılış konuşmalarından sonra oturumlara geçilmeden önce katılımcılara neler yapılacağını anlattı. İzmir ile ilgili misyon, vizyon çalışması yapılmayacağını belirten Prof. Dr. Ger, “Bu şehrin stratejik planı var. Stratejik plan yaratma çalışması da olmayacak. Demokrat olacağız. Kuralları biz koyacağız. Ancak kuralları değiştirmeyeceksiniz. Galiba biraz diktatör demokratlık var. Bunu neden yapıyoruz? Sistematik yapıyı götürebilmek için. Yol haritası elde edeceğiz” diye konuştu.

Kimler katıldı?
Üniversite rektörleri Prof. Dr. Ülkü Bayındır (Ege), Prof. Dr. Zafer İlken (İYTE), Prof. Dr. Attila Sezgin (İEÜ), Prof. Dr. Murat Barkan (YAÜ),  Valilik İl Planlama Müdürlüğü’nden Ahmet Akdeniz, Ahmet Hamdi Alpaslan (İZSU), Akın Kazançoğlu (İTO), Ali Rıza Gülerman (Büyükşehir), Aydın Kesen (İTB), Ayhan Baran (İTB), İl Tarım Müdürü Cemil Güzel, Emel Önal Özkaya (İnci Holding), Tamer Taşkın (EBSO), Ender Yorgancılar (EBSO), Ergüder Can (İZKA),  Erol Akıncılar (İGC), Ersu Hızır (Büyükşehir), Ertuğrul Işıksoy (ESBAŞ), Filiz Eczacıbaşı (İKSEV), Geza Dologh (DTÖ), Gül Şener (ESHOT),Güman Kızıltan (Eski müsteşar), Hüseyin Porsuk (BASİFED), İlknur Denizli (İZSİAD), İsmail Yılmaz (İl Genel Meclis Başkanı), İzzet Alagöz (MÜSİAD), Kemal Çolakoğlu (EGİAD), Kemal Zorlu (Güçbirliği Holding), Levent Ürkmez (İZVAK), Mustafa Akdağ (Turizm Kültür Müdürlüğü), Mustafa Tanyeri (EGEV), Mustafa Türkmenoğlu (EİB), Muzaffer Sekban (İZKA), Okan Sezer (EÇEV), Rıdvan Yaka (TUİK), Rıza Mutkıllıoğlu (Engelliler Derneği), Sedat Köse (Ziraat Odası), Serpil Baran (Büyükşehir), Seyfettin Yılmaz (Milli Eğitim), Sıtkı Şükürer (ESİAD), Tunç Soyer (EXPO Genel Sekreteri), Uğur Yüce (BİM Grup Holding), Yakup Vatan (Özel İdare Genel Sekreteri), Yaşar Özdemir (İKA), Yılmaz Temizocak (EGEV), Zekeriya Mutlu (İESOB), Necip Kalkan (İTO). Bu     arada davetli olmasına karşın İzmir’i Sevenler Platformu Başkanı        Sancar Maruflu,  arama konferansına  İzmir’in geleceği açısından     yararlı  sonuçlar doğuracağına inanmadığı için katılmadığını söyledi.