Ege İzmir’in kekiklerine 30 yıl sonra tescil!

İzmir’in kekiklerine 30 yıl sonra tescil!

13.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

İzmir’in kekiklerine 30 yıl sonra tescil

Egeli akademisyen Prof.Dr. Ayhan Ceylan, Ceylan 2002 ve Tayşi 2002 olarak adlandırılan iki kekik çeşidini tarıma kazandırdı.

Haberin Devamı

İzmir kekiğini Türk tarımına ve ekonomisine kazandıran Egeli akademisyen Prof. Dr. Ayhan Ceylan, ürünün doğadan tarlaya iniş serüveni anlattı. Dünyada baharat olarak tüketilen bitkiler arasında kekiğin çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ceylan, “Türkiye’nin baharat ihracatının yaklaşık üçte birini kekik grubu oluşturmaktadır. Florada çok yaygın olarak bulunduğundan, yıllardır toplanarak hem yurt içinde tüketilmiş ve hem de ihraç edilmiştir” dedi.

Tarladan üreticiye

Prof. Dr. Ceylan, “Kekikte ıslah çalışmaları diğer bitkilere göre hem çok az ve hem de çok yenidir. Yurdumuzda İzmir kekiği üzerinde ilk ıslah çalışmaları Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde yapılmış ve sonunda iki kekik çeşidi 2002 yılında Tarım Bakanlığı tarafından tescil edilmiştir. Bunlar Ceylan 2002 ve Tayşi 2002 olarak adlandırılmıştır. 1990 yıllarının ortalarında İzmir’de bir firma ve Denizli’de de bir müteşebbis kekik yetiştirmek istediklerini belirterek yardımcı olmamızı talep etti. Her iki müteşebbise de hem bilgi yönünden yardımcı olduk hem de tohum ve fide vererek destekledik. Böylece kekik Türkiye’de ilk defa tarlaya inmiş oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kekik tarımının 2000’li yıllardan itibaren çok hızlı yayıldığını ve bunun devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Ceylan, “Tarlada kekik üretimi arttıkça doğadan toplama da gittikçe azaldı. Bugün doğadan toplanan kekik üretilenin kekiğin yüzde 20’sinden daha düşük. 1972 yılında başladığımız kekik araştırmalarında doğadan topladığımız materyalden tarlada üretimi yapılacak çeşidin tescil edilmesi süresi 30 yılı buldu. Bu dönem içinde birlikte çalıştığım arkadaşlarıma özellikle araştırmayı başlattığım Prof. Dr. Annelisa Vömel’e ve sonlandırdığım Prof. Dr. Emine Bayram’a teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.