Ege İzmir turizmine tasarruf darbesi

İzmir turizmine tasarruf darbesi

10.02.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

İzmir, İstanbul’da düzenlenen, dünyanın 6’ncı büyük turizm fuarına, ‘tasarruf’ gerekçesiyle katılmıyor. Turizmciler tepkili: 150 bin TL’lik maliyeti İzmir karşılardı. Bu konuda tasarruf lüksümüz olamaz. Prestij için katılmalıydık...

İzmir turizmine tasarruf darbesi

Geçen yıl 60 ülkeden 3 bin 500 uluslararası katılımcıyla düzenlenen, 106 bin 850 kişinin ziyaret ettiği, dünyanın en büyük 6’ncı turizm organizasyonu Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’na (EMITT 2011 İstanbul), İzmir’in, ‘tasarruf’ gerekçesiyle katılmayacağı öğrenildi. Organizasyona; Batı Akdeniz, Batı Karadeniz, Doğu Anadolu, Doğu Akdeniz, Doğu Marmara, Güney Marmara ve Karacadağ kalkınma ajanslarıyla Batı Karadeniz Kalkınma Birliği katılırken, İzmir Kalkınma Ajansı da (İZKA) katılmıyor.

İş bağlantıları yapılıyordu
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler, bu tür büyük organizasyonlara katılımın prestij açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Bu fuarlarda ciddi iş bağlantılarının sağlandığını kaydeden İşler, “Ne acıdır ki İzmir, Avrupa’nın sayılı, dünyanın 6’ncı büyük fuarına prestij amaçlı bile katılmıyor. Bu fuar, kesinlikle İzmir’in de temsil edilmesi gereken bir fuardır. Yapılan, hatadır” dedi.

İZKA’ya da eleştiri geldi
İzmir’in bilinir bir kent olması için çalışma yürüten İZKA’ya da eleştiriler yönelten İşler, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim acil olarak tanıtıma ihtiyacımız var. Yaptırdığı anketlerde İzmir’in yurtdışında tanınmadığı sonucuna ulaşan İZKA, nasıl oluyor da onlarca ülkeden katılımcının geldiği bir fuarda yer almıyor? Katılım maliyeti, 150 bin TL. İzmir, bu rakamı karşılardı.”

Haberin Devamı

Baltazzi: Turizme kısıtlama olmaz
Ege Seyahat Acenteleri Derneği Başkanı Alex Baltazzi, Türkiye’de ilk uluslararası turizm fuarının, 1992’de İzmir’de düzenlendiğini hatırlattı, şöyle dedi: “Bu başarıların farkında olmalı ve önem vermeliyiz. İzmir’in, büyük fuarlara yönelik bütçesi olmalı. Turizm için hiçbir kısıtlama yapılmamalı. İzmir’in bunun için geliri var.”

‘Sağlık’ teması tarihe karıştı
EMITT 2011 için hazırlanan katılımcı listesinde, ‘sağlık turizmi’ başlığı altında da İzmir’in adına rastlanmadı. EXPO 2015’e sağlık temasıyla aday olan, turizm çeşitleri içinde bu alana özel önem veren kentin yer almadığı listede, Sarıkamış Belediyesi, Sivas Valiliği İl Özel İdaresi, Yozgat, Konya, Kayseri, Yalova, Elazığ, Düzce ve Gümüşhane illerinin kültür ve turizm müdürlükleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kars Valiliği ve Köyceğiz Belediyesi yer aldı.