Ege İzmir ve Çeşme’ye Deniz Müzesi çağrısı

İzmir ve Çeşme’ye Deniz Müzesi çağrısı 

22.06.2022 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çeşme’de yaşayan, Güney Deniz Saha Komutanlığı Genel Sekreterliği ve son olarak İstanbul Beşiktaş Deniz Müzesi komutanlığı görevinde bulunan deniz tarihçisi ve küratör Ali Rıza İşipek, bir liman kenti olan İzmir’e ve Türkiye’de denizciliğin başlangıcı olarak kabul edilen Çeşme’ye birer Denizcilik Müzesi kurulması gerektiği çağrısında bulundu.

İzmir ve Çeşme’ye  Deniz Müzesi çağrısı

”Bugün farklı kültürleri barındıran bir zenginlikten bahsedebiliyorsak bunun öncelikli ve en önemli nedeni hiç şüphesiz ki İzmir Limanı’nın varlığıdır” diyen İşipek, “Bu varoluş nedenini anlatan ve onu gelecek nesillerimize aktaracak bir kent müzesi ise maalesef mevcut değildir. 4.2 milyonluk nüfusu ile Avrupa’nın altıncı büyük şehri olan İzmir’imizde ise sadece iki elin parmakları kadar müzenin mevcudiyeti bu konudaki eksikliğimizi ortaya koyan en önemli gerçektir” diye konuştu. Çeşme’nin turizmde iddialı olmak istediğini altını çizen Ali Rıza İşipek, “Liman kolaylıkları nedeniyle özellikle kruvaziyer turizm için bir destinasyon olma arzusundadır. Malum kruvaziyer gemiler genellikle sabah gelir ve akşam limandan ayrılırlar. Peki Çeşme’nin sabah limana çıkan nispeten zengin, orta yaşlı ve kültürlü bu turistlere sunabileceği neler vardır? Bu turistler plaja, gece kulübüne veya discoya gitmez, aradıkları tarihi ve kültürel zenginliklerdir” dedi.

Haberin Devamı

En yetkin isim

20’nin üzerinde müze, 20’si yurtdışında ve 30’a yakını da yurtiçinde olmak üzere yaklaşık 50 sergiye emek veren, halen Türkiye’de denizcilik tarihi ve müzeleri konusunda en tecrübeli isim olarak görülen Ali Rıza İşipek, Osmanlı denizcilik tarihi, denizcilik kültürü, tekne tipolojisi ile ilgili oldukça geniş bir bilgi, ve görsel malzeme ile gemi eskisi, tablo ve maketlerden oluşan özel bir koleksiyona da sahip bulunmaktadır.