Ege İzmir zirvesi

İzmir zirvesi

01.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

İzmir zirvesi

AK Parti Büyükşehir adayı Nihat Zeybekci’ye kentle ilgili taleplerini ileten İZTO Başkanı Mahmut Özgener, “İzmir; dalgakıran projesi, liman derinleştirmesi körfezin rehabilitasyonu ve yeni imar planıyla gerçek değerine kavuşacak” dedi.

Haberin Devamı

İZMİR Ticaret Odası’nın (İZTO) ocak ayı olağan meclis toplantısı, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, Ege İhracatçılar Birliği (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli ve Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk’ün katılmıyla yapıldı.

AK Parti İzmir Büyükşehir adayı Nihat Zeybekci’nin bakanlığı ve milletvekilliği döneminde Ege ekonomisi için önemli projelere imza attığını söyleyen İZTO Başkanı Mahmut Özgener, oda ve kentle ilgili taleplerini dile getirdi.

İzmir’in en özel yeri

Mahmut Özgener, Pasaport Limanı Turizm Dönüşüm (Dalgakıran) Projesi sözleşmelerinin 2021 yılında son bulacağını belirtip sürenin uzatılmasını istedi, “27 Ocak 2012’den bu yana kira, üst kullanım hakkı bedeli ve vergi kalemlerinde 5 milyon 251 bin 670 lira harcadık. Kıyı bölgesi, Marina Projesi ve Konak Pier bir bütün şeklinde değerlendirilirse İzmir’in en güzel noktalarından biri haline gelebilir. Odamız buradaki hayalini gerçekleştirdiğinde yap-işlet-devret modeli ile kente büyük değer katacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Öncelik imar olmalı’

İzmir’de, kente özel bir imar yönetmeliğinin gerekli olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Özgener, “Bu konuda yerel yönetimlere büyük görev düşüyor. İzmir varlığını Körfez’e ve limanlarına borçlu, Körfez Rehabilitasyon ve Liman Derinleştirme Projesi’nin hızlıca tamamlanması çok önemli” dedi. Başkan Özgener’in dile getirdiği diğer konular ise şunlar oldu:

Kültür merkezi talebi

- Alsancak bölgesindeki Tekel eski Sigara Fabrikası’nı bulunduğu alanı, nitelikli bir sanat galerisini de içinde barındıracak şekilde kültür merkezine dönüştürmek.
- Kültürpark’ta butik fuarlar düzenlenmek.
- Sokakta ve semt pazarlarında süt ürünleri ve gıda maddeleri satışında denetimlerin artırılması
- Pek çok sektörün modern çarşı ile sitelere taşınması.
- Kent merkezindeki otopark sorunu ile ilgili geniş kapsamlı planlama yapılması ve yeraltı otopark sayısının artırılması.
- Kemeraltı Çarşısı’ndaki altyapı, otopark, üst örtü gölgelendirme ve mekân tasarımına ilişkin ihtiyaçların, bölgede iş yapan üyelerin beklentileri değerlendirilerek çözülmesi.
- Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’ne, teknoparklara verilen hibe ve desteklerden faydalanması için ayrıcalıklı bir mevzuat hazırlanması.

Haberin Devamı

SAĞLIK TURİZMİ VURGUSU

İzmir Büyükşehir adayı Nihat Zeybekci, kentin sağlık turizminde öne çıkması gerektiğini belirtti, “Yaşam süresi uzuyor. Bugünün çocukları 100’ü aşan yaşlara ulaşak. Avrupa’da emekli olan bir kişinin devlete maliyeti aylık 6 bin euro. Dünyadaki kentler bu potansiyele cevap vermek için sağlık alanları oluşturuluyor” dedi. Oluşturulan WhatsApp hattına gelen mesaj sayısının 12 bini aştığını, sosyal medyadan ise 20 bin mesaj aldığını ifde eden Zeybekci, “Çok güzel öneriler çıktı. İzmir’i 21. yüzyıla hazırlayacağız” dedi.

‘KDV müjdesi çok yakında’

Bakanlarla bir araya geldikleri toplantıya da değinen İZTO Başkanı Mahmut Özgener, “Taleplerimizi tek tek hükümete aktarma şansımız oldu. Özel sektörün kamudan alacaklarının belirli bir takvim içinde nakden ödeme planına bağlanması, Eximbank’ın teminat mektubu talep etmeden kredi verebilme kapasitesinin artırılmasını istedik. Ayrıca OSB’lere sağlanan vergi muafiyetlerinden OSB dışı üretim yapan sanayicilerin de faydalanmasını ve sanayinin kullandığı doğalgazla elektriğe uygulanan yüzde 18 tutarındaki KDV’nin yüzde bire indirilmesini talep ettik. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise, KDV konusunda çalışma yapıldığını ve müjdeyi yakında vereceklerini söyledi” dedi.