Ege İzmir’i zafer coşkusu sardı

İzmir’i zafer coşkusu sardı

31.08.2022 - 00:20 | Son Güncellenme:

30 Ağustos’un 100. yılı, İzmir’de farklı bir coşkuya sahne oldu. 9 Eylül’e kadar sürecek etkinliklerin yapıldığı kent, Zafer Bayramı’nda meydanlara akın etti.

İzmir’i zafer coşkusu sardı

İzmir’de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yıl dönümü Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Ali Sivri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Atatürk anıtına çelenk sundu. Vatandaşlar ellerinde bayraklarla kutlamalara eşlik ederken ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama mesajı okundu. Ardından bir konuşma yapan Vali Köşger, “30 Ağustos zaferinin 100. yıl dönümünde, bu büyük zaferi bir bayram olarak kutlamanın gurur ve coşkusunu milletçe hep birlikte yaşıyoruz. Ülkemizin bağımsızlığını, kalkınmasını ve modernleşmesini sağlayan Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, kahraman silah arkadaşlarını, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle yâd ediyorum. Türk milletinin hür ve bağımsız yaşama azim ve kararlılığını ilelebet sürdürecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Büyükşehir Başkanı Soyer de, “Zafer’in 100’üncü yılını yaşıyor olmak ve bunun bize nasip olması dolayı büyük gurur.Bizden sonraki kuşaklara, kurtuluşun 100’üncü yılında Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandıracak bir memleket bırakmak istiyoruz. O nedenle tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, her birinin anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Yarattıkları mucizenin izinde her zaman yürümeye devam edeceğiz” dedi.

Bornova’nın zeybekleri

Bornovalılar 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yılını zeybek coşkusuyla kutladı. Aralarında Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ve eşi Ufuk İduğ’un bulunduğu, tamamı gönüllü 400 Bornovalı, Bornova Şehir Stadı’nın zeminine 1922 yazarak zeybek oynadı. İduğ, “Bornovalılar olarak 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın coşkusunu, 100. Yılında muhteşem etkinliklerle kutlamanın gururunu yaşıyorum. Millet olarak sonsuza kadar bu coşkuyu yaşayacağız” dedi.
Zeybek gösterisinin ardından bando eşliğinde kortej yürüyüşü başladı. Yürüyüşün ardından Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda Büyük Türkiye Orkestrası’nın ‘Kurtuluştan, Zafere ve Günümüze’ konseri başladı.

Haberin Devamı

İzmir’i zafer coşkusu sardı

Yüzyılın destanı

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın Gültepe’de düzenlenen çelenk töreniyle kutlandığı Konak’ta, bayram coşkusu yaşandı. Törende konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “30 Ağustos Zaferi salt Anadolu’nun değil, tüm uygarlık tarihinindir. ürk ordusu, Atatürk önderliğinde, dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarının birini yazdı. 9 Eylül’de İzmir’in kurtuluşuyla son bulan bu zaferi önemsizleştirmeye çalışılması nafile. Yüzyılın zaferini unutturamazlar.  Biz yüz yıl önce bir yol seçtik. Atatürk öncülüğünde özgürlüğü, bilimi ve bağımsızlığı Cumhuriyetimizin çatısı altında birleştirdik” dedi.

Törene katılan CHP Konak ilçe Başkanı Akın Küçükoğullarından da, Atatürk’ü anlamanın ona inanmakla başladığını vurguladı.

Hep hatırlatacağız

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, her adımı büyük zorluklarla atılan kurtuluş mücadelesinin, 30 Ağustos günü bağımsızlık destanıyla taçlandığını belirtti. Tarihi unutanlara her daim hatırlatma yapacaklarını ifade eden Serter, “Atatürk’ün ilke ve devrimlerini ve onun ruhunu yaşatanlar olarak 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı her zaman olduğu gibi hak ettiği coşkuyla kutlayacağız. 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun. Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşları ile kahraman şehitlerimizi minnetle anıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bayraklı, gururla kutladı

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yıl dönümü Bayraklı’da coşku ile kutlandı. Sevgi Yolu girişindeki Atatürk anıtına genci yaşlısı yüzlerce kişi ile çelenkler sunuldu. Öte yandan Zafer Bayramı dolayısıyla, Bayraklı Belediyesi Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu’nda iller arası Kickboks Şampiyonası düzenlendi. Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Her aşaması vatanseverlik ve kahramanlık destanlarıyla dolu 30 Ağustos Zaferi’nin 100’üncü yıl dönümünü milletçe birlik ve beraberlik içinde; büyük bir gurur ve coşkuyla kutladık” dedi.

30 Ağustos onurumuz

Karşıyaka’da 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları, Karşıyaka Kaymakamlığı bahçesindeki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenle başladı. Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “30 Ağustos deyince aklıma bir tek kelime geliyor; onur. Türkiye Cumhuriyeti, bu büyük zaferin, yani 30 Ağustos’un ve onun onurunun üzerine inşa edilmiş olan bir vatandır. Türkiye Cumhuriyeti; bölünemez, parçalanamaz, cehalete ve bağnazlığa, yoksulluğa teslim edilemez. Bunları yapmaya kalkanlar, karşılarında vatan sevgisi, özgürlük ruhu, aklı miras alanları bulacak” dedi.

Haberin Devamı

Şeref günümüz

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı, “30 Ağustos, Türk Ulusunun Anadolu’dan, yurdundan asla çıkarılamayacağının açık belgesi, 100 yıllık destan ve Türk Ulusunun onur ve şeref günüdür” sözleriyle kutladı. Zafere kimsenin dil uzatamayacağını ifade eden Sındır, “30 Ağustos aydınlık ve bağımsız Türkiye´nin kapılarının sonuna kadar açıldığı, kurtuluş mücadelesinin zaferle taçlandığı gündür. Şehit kanlarıyla sulanan Anadolu toprakları, Atatürk’ün önderliğinde 100 yıl önce bugün yeniden vatan oldu. Birçok ülkeye, millete nasip olmayan bu tarihi zafer için başta Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimize minnettarız” dedi.

Haberin Devamı

Türk milleti  boyun eğmez

AK Parti İzmir Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ceyda Bölünmez Çankırı, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yıl dönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı. 30 Ağustos Zaferi’ni, “Türk milletinin hürriyet ve bağımsızlığı için nihai hamleye karar verdiği tarihin adıdır” şeklinde tanımlayan Çankırı, şöyle konuştu:

“Günümüze ışık olan bu kutlu zaferin genç nesillere çok iyi aktarılması gerekiyor. Aziz milletimiz, ‘Ekonomik Savaş’ adı altında ülkemize uygulanmaya çalışılan dayatmalara, kendisini dize getirmeye çalışanlara karşı bugün de boyun eğmeyecektir. Bu duygularla 30 Ağustos Zafer Bayramını kutluyor; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”

Mazimiz gücümüz

AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yılında, “Mazimizden aldığımız güçle aydınlık ve müreffeh bir ülke inşa etme yolunda emin adımlarla ilerlemekteyiz” mesajı verdi. Türk milletinin geçmiş ve gelecek nesillere karşı önemli bir sorumluluk taşıdığını ifade eden Kırkpınar, “Bu sorumluluk, şehitlerimizin ve gazilerimizin emaneti olan bu güzel vatanımızı, Cumhuriyetimizi aynı şuur ve kararlılıkla muhafaza ve müdafaa etmek, tarihimizden ve ecdadımızdan aldığımız ilhamla ülkemizi sonsuza dek korumak ve yüceltmektir” dedi.

Aynı ruhu taşıyoruz

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, 30 Ağustos 1922’nin, bir milletin hürriyet ve vatanına kavuştuğu tarih olduğunu belirtti. Atatürk’ün Büyük Taarruz öncesi söylediği “Ya istiklâl ya ölüm” sözünün iyi okunması gerektiğini belirten Başkan Sürekli,  “Aynı ruh ve cesareti 100 yıl sonrasında da taşıyoruz. Bizlere düşen; emaneti sonuna kadar ve tavizsiz korumak. Ülkemizi daha güçlü bir konuma getirmek için verdiğimiz medeniyet ve demokrasi mücadelemiz 21 yıldır olduğu gibi yarın da devam edecek” diye konuştu.

İzmir’i zafer coşkusu sardı

En kıymetli miras

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. Yıldönümü, Menemen’de törenlerle kutlandı. Protokolün Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından bir konuşma yapan Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, “30 Ağustos, Türk Milletinin her alanda kazanacağı zaferlerin başlangıcı oldu ve bugün bir asra ulaşmanın gururunu yaşıyoruz. Zafer Bayramımız bin yıllık vatanımızın tapu senedi, kurtuluşumuzun da bütün dünyaya karşı vurulmuş 100 yıllık mührüdür. Çocuklarımıza emanet edeceğimiz en kıymetli mirasımızdır” dedi. 

Tarihimizin şanlı günü

Ege Koop Genel Başkanı, gazeteci-yazar Hüseyin Aslan, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yılını kutladı. 19 Mayıs, 26 Ağustos, 30 Ağustos, 9 Eylül, 23 Nisan ve 29 Ekim tarihlerinin; Türk milletinin gurur duyacağı şanlı dönüm noktaları olduğunu ifade eden Aslan, “Bu günleri unutmayalım, unutturmayalım. Bu gururu, şanı, şöhreti ulusumuza armağan eden ve “Zafer; zafer benimdir diyebilenlerindir” felsefesini hayatın her safhasında yaşama geçiren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah ve dava arkadaşlarını rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum” ifadelerini kullandı.

Çiğli’de Nazım şarkıları

Çiğli Belediyesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında Zuhal Olcay’ın sahne alacağı “Dünya Barış Günü’nde Nazım’ın Şarkıları” konserine ev sahipliği yapacak. Yarın akşam 20.30’da Çiğli Belediyesi Cumhuriyet ve Demokrasi Parkı’ndaki ücretsiz konsere tüm İzmir halkını davet eden Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Bizler Atatürk’ün ‘Zorunlu olmadıkça savaş bir cinayettir’ ilkesine sahibiz” diye konuştu.