Ege İzmir’in en büyüğü

İzmir’in en büyüğü

07.09.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:

Karşıyaka Belediyesi’nin Evrensel Çocuk Merkezi içinde yapımını tamamladığı, İzmir’in en büyük planetaryumunu yakında hizmette

İzmir’in en büyüğü

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Mavibahçe Alışveriş Merkezi sponsorluğunda Evrensel Çocuk Merkezi’nde hizmete açacağı planetaryumu tanıttı. Mimar Değer Erten tarafından projelendirilen planetaryumun aynı anda 98 kişiye hizmet verebileceğini belirtti. Müzenin ilk yapıldığında dinozor heykelleri ve çeşitli atölye çalışmalarıyla çocukların ilgisini çektiğini, zamanla bunun kaybolduğunu kaydeden Tugay, buraya farklı şeyler kazandırmak istediklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Türkiye’de yapılmıyor

Tugay, “Burayı açarak sadece Karşıyaka’da bir planetaryumun sahibi bir belediye olarak kalmak istemiyoruz. Aynı zamanda Türkiye’de bu tesislerin gelişimine katkıda bulunacak şekilde çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Film prodüksiyonlarının gerçekleşmesi, Türkçe seslendirmeleri gibi aşamalarla üniversitelerle işbirliği yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Eğitim kampüsü

Bölgenin bir eğitim kampüsüne dönüştüğünü ifade eden Tugay, şunları vurguladı:

Ege Orman Vakfı ile birlikte Sıfır Karbon Noktası yaptık. Çocuklara çevre ve yenilenebilir enerji konusunda eğitimler veriyoruz. Aynı bölgede Ekolojik Yaşam Merkezi projemiz var. İhalesi yapıldı, yakında inşaata başlayacak. Burada çocuklara tarım uygulamaları anlatılacak, yetişkinlere de doğal ürünlerin yapımı ve tıbbi aromatik bitkiler hakkında eğitimler düzenlenecek. Müzenin içinde botanik bahçesi yapmayı planlıyoruz. Botanik bahçesinde de İzmir’in normal ikliminde yetişmeyen, bazı bitkileri yetiştireceğiz. Kapalı alanında her zaman göremediğimiz bazı hayvan türlerini sergileyeceğiz. Bilim Müzesi’ni revize edip, yeniden içeriklendirmeye çalışıyoruz. Özellikle çocukların dünyaya vizyoner bakmasını amaçlıyoruz.” Mimar Değer Erten de, “Yaklaşık 100 bin ziyaretçi bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Uluslararası standartlarda

16 metre kubbesi ile İzmir’in en büyük, Türkiye’nin de birkaç büyük planetaryumundan biri olan mekan, 22 derece kubbe eğimiyle özgün ve uluslararası bir tasarım yapısına sahip. En son teknoloji görüntü, yazılım ve ışıklandırma sistemiyle teknik açıdan çağa uyum sağlayacak standartlarda imal edilen planetaryum, haftanın her günü ziyaret edilebilecek. Giriş ücretleri 10 lira olarak belirlendi.