Ege Kalp yetmezliğinin bir nedeni de alkol

Kalp yetmezliğinin bir nedeni de alkol

01.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Alkol, vücuda kan pompalamayı sağlayan kalp kası hücrelerinde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açıyor

Kalp yetmezliğinin bir nedeni de alkol

İzmir Tepecik Eğitim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Karaçelik, alkolün kalp yetmezliğine neden olduğunu açıkladı. Karaçelik, bu rahatsızlığın, kalbin vücuda kan pompalama fonksiyonunu yerine getirememesiyle ortaya çıktığına işaret etti, bir sebebi olarak da alkolü gösterdi.
Yüksek miktarda alkol kullananlarda kalp, damar ve kanser hastalıklarının daha sık görüldüğüne dikkat çeken Karaçelik, şunları söyledi: “İyi huylu kolesterol seviyesini düşürerek serbest yağ asitlerini yükseltiyor, kişi şişmanlıyor ve kalbi fazla kilolar yüzünden zorlanıyor. Aşırı alındığında kalp kası hücrelerinde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açarak kalbin kasılma gücünü azaltıyor. Bu durum da hastaların zor nefes almasına ve günlük işlerini yapamaz hale gelmesine, kalp nakline kadar giden sürece yol açıyor. Alkole bağlı kalp kası zaafiyetine son yıllarda daha sık rastlıyoruz.”
Karaçelik, şöyle devam etti: “Kalp yetmezliğinin belirtileri, nefes darlığı, pembe renkli köpüklü balgam çıkarma, öksürük, halsizlik, yorgunluk, bacaklarda şişkinlik, kalp atımlarında düzensizlik, karaciğerde büyüme, karın boşluğunda sıvı birikimi, iştahsızlık, bulantı ve konsantrasyon eksikliği. Yüksek miktarda alkol tüketimi, pankreas, mide, yemek borusu, gırtlak kanserlerine yakalanma riskini de artırıyor.”


Rotaractlar kan bağışladı
İzmir’deki Rotaract kulüpleri, Kızılay’ın “Bir Milyon İyi İnsan Aranıyor” kampanyasına destek verdi. Üyeler; Balçova Agora Alışveriş Merkezi’nde, Ege Park Mavişehir’de ve Manisa Ulupark’taki Kızılay noktalarında kan bağışında bulundu. Ayrıca İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri de bağışa çağrıldı. Kan vermek isteyenler için, üç ayda bir görevliler üniversiteye gelecek.
İZMİR DHA

Yazarlar