Ege Kamu yatırımı mağduru esnaf için yasa önerdi

Kamu yatırımı mağduru esnaf için yasa önerdi

30.05.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

CHP’li Susam’ın Meclis Başkanlığı’na sunduğu tasarıya göre 3 aydan fazla devam eden inşaatlar sırasında ticari faaliyetleri zarar gören esnafın devlete borcu 6 ay ertelenip 18 taksite bölünecek. Ayrıca prim desteği de verilecek

Kamu yatırımı mağduru esnaf için yasa önerdi

CHP İz­mir Mil­let­ve­ki­li Meh­met Ali Su­sam, ara­la­rın­dan gel­di­ği es­na­fa yi­ne sa­hip çık­tı. Su­sam, yol ya da met­ro in­şa­atı gi­bi ka­mu ya­tı­rım­la­rı ne­de­niy­le iş­le­ri dur­ma nok­ta­sı­na ge­len ve ço­ğu za­man ke­penk ka­pa­tan es­na­fı kur­tar­mak için ya­sa ha­zır­la­dı. CHP’li 25 ve­ki­lin im­za­sıy­la Mec­lis’e gön­de­ri­len tas­la­ğa gö­re 3 ay­dan faz­la de­vam eden in­şa­at­lar sı­ra­sın­da ti­ca­ri fa­ali­yet­le­ri za­rar gö­ren es­na­fın dev­le­te bor­cu 6 ay er­te­le­nip 18 tak­si­te bö­lü­ne­cek.

Ko­mis­yon tes­pit ede­cek

Ay­rı­ca es­na­fa prim des­te­ği de ve­ri­le­cek. Bu­nun için va­li­lik baş­kan­lı­ğın­da ko­mis­yon ku­ru­la­cak. Bu ko­mis­yon, ken­di­le­ri­ne baş­vu­ran her es­naf için ‘olum­suz­luk­tan et­ki­len­me kat­sa­yı­sı’ be­lir­le­ye­cek. Bu kat­sa­yı, ma­ğa­za­nın in­şa­at ye­ri­ne ve açı­lan al­ter­na­tif yol­la­ra uzak­lı­ğı, cep­he­si­nin ka­pan­ma­sı gi­bi kri­ter­le­re gö­re be­lir­le­ne­cek. Es­na­fa bu kat­sa­yı uya­rın­ca as­ga­ri üc­re­tin brüt tu­ta­rı­nı geç­me­ye­cek bi­çim­de ay­lık ge­lir des­te­ği de ve­ri­le­cek.

Her­kes eşit pay­laş­ma­lı

CHP İz­mir Mil­let­ve­ki­li Meh­met Ali Su­sam, yol, alt ve üst­ge­çit, met­ro in­şa­at­la­rı­nın bi­rer ka­mu ya­tı­rı­mı ol­du­ğu­na dik­kat çek­ti, şöy­le de­di: “Ka­mu­nun ya­ra­rı var, ya­pıl­ma­sı ge­rek­li. Ta­mam­lan­dı­ğın­da he­pi­miz is­ti­fa­de ede­ce­ğiz. An­cak en bü­yük be­de­li ti­ca­ri ha­ya­tı zo­ra dü­şen es­na­fı­mız öde­mek du­ru­mun­da ka­lı­yor. Bu ne­den­le mağ­du­ri­ye­tin ve fay­da­nın sa­de­ce on­la­rın sır­tı­na yük­len­me­me­si, her­kes ta­ra­fın­dan eşit pay­la­şıl­ma­sı ge­re­ki­yor.”