Ege Karşıyaka’da 3 etaplı yenileme

Karşıyaka’da 3 etaplı yenileme

05.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Belediye, zemin problemi ve deprem riski bulunan altı mahalle ve çarşı için kentsel dönüşüm projesini tamamladı. Yatık binalar da yeniden inşa edilecek

Karşıyaka’da 3 etaplı yenileme

Karşıyaka Belediyesi Şubat ayı olağan ikinci meclis toplantısında ilçenin en önemli sorunlarından biri olan kentsel dönüşüm ile ilgili yeni projeler masaya yatırıldı. Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Türksoy’un anlattığı yeni kent dönüşüm projesinde 6 mahalle yer aldı. Önce belediye meclisine, daha sonra da onay için Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilecek kent dönüşüm projesi üç bölüme ayrıldı. Birinci etapta Alaybey, Tersane ve Tuna Mahalleleri yer alırken, ikinci etapta ise Karşıyaka Çarşısı ile Donanmacı Mahallesi’nin bir bölümü yer aldı. Projenin üçüncü etabında ise Bahriye Üçok ile Bahariye Mahallelerini kapsadı.

Alaybey’e yeni kimlik
Alaybey Kent Yenileme Projesi ile Karşıyaka’nın en büyük sorunlarından olan zemin sorunu ve eskileşme ortadan kalkacak. Hazırlanan proje 93 hektarlık bir alanı kapsıyor. Belediyenin hazırladığı planlarda birinci etaptaki çalışmalarda sahildeki evlerin tamamı rezidans olarak belirlendi. Buradaki çalışma ayrık binalar şeklinde uygulanacak. Sosyal donatı alanları ve ticaret alanlarında artış hesaplanırken Alaybey Tersane’nin de kaldırılması planlanıyor. Aynı bölgede yer altı otoparkları planlanırken kültür merkezleri, yeşil alanlar, turizm ve sosyal donatı alanları da artacak.

Çarşı’da meydanlar
Karşıyaka Çarşısı’nı içine alan ikinci etap çalışmalarında ise ana hedef projenin geleceğe dönük olması. Çarşının mevcut sıkışıklığının giderilmesini hedefleyen çalışma sonunda Çarşı’da küçük meydanlar oluşturulacak. Ayrıca Mustafa Kemal Paşa Cami önünde ise eski cami geleneklerine uygun bir meydan yapılması planlanıyor. Caminin bulunduğu yerde yeni düzenleme yapılacak. 3. etap çalışmasında ise Bahariye ve Bahriye Üçok mahallelerinde meydan genişlemesi yapılacak. Latife Hanım Köşkü’nün önünden başlayan yoldaki trafik ise yapılan çalışmalar sonrası genişletilerek rahatlayacak.

Haberin Devamı

Eğri binalar yıkılacak

Yenileme yapılacak bölgeler arasındaki Bostanlı’daki yatık binalar yıkılarak yerinde dönüşüm yapılacak. 10 apartman, 123 konut ve 22 işyerini kapsayan proje maliyet olarak kendi kendini karşılayacak. Konut ve ticaret alanları arttırılırken müteahhitler de para kazanacak. Altı işyeri, üstü konut olan modern binalar tehlikeli halde duran binaları ortadan kaldırmış olacak.

Alaybey’e akvaryum ve deniz müzesi

Karşıyaka’da yıllardır çözülmesi gereken yerler için bir yerden başlanması gerektiğini söyleyen Belediye Başkanı Cevat Durak, “Karşıyaka olarak eski Gediz Deltası’nın üzerinde bulunuyoruz. Yeni yapacağımız yerlerde dikine yapılaşma ile yeşil alanları ve sosyal donatı alanlarını fazla yapacağız. Ayrıca Alaybey’deki Tersane’nin mutlaka taşınması gerekiyor. Orası kalkarsa yeşil alan kazanacağız. Yapacağımız akvaryum ve deniz müzesi projesi de burada hayata geçecek” dedi.