Ege Katarakta cerrahi müdahale

Katarakta cerrahi müdahale

29.05.2017 - 04:42 | Son Güncellenme:

Prof. Süleyman Kaynak, katarakt ameliyatı olacak diyabetlinin şekerinin kontrol altında tutulması gerektiğini söyledi

Katarakta cerrahi müdahale

Özel Retina Göz Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, diyabetlilerde katarakt cerrahisi öncesi şekerin kontrol altına alınması ve kanamaya eğilimli damarların tedavi edilmesi gerektiğini belirterek, “Katarakt cerrahisi çok iyi olsa bile dokular hasarlı olduğu için şeker hastalarında korneanın saydamlığını sağlayan endotel hücre kaybı daha fazla olabilir” dedi.

Haberin Devamı

Sarı nokta ödemi

Prof. Kaynak, “Türkiye’de şeker hastalığı son yıllarda giderek artmaktadır. Avrupa ülkelerinde bu artış yıllık yüzde 6.5 iken; Türkiye, Fas ve Mısır’da diyabet sıklığı yüzde 14 dolayında. Şeker hastalarının yüzde 30’unda gözün retina tabakasında, damar ve sinirde bozulmalar olur. Bu retinopatilerin yüzde 30’nda makula (sarı nokta) ödemi görülür” diye konuştu.

Yüzde 25’i diyabetli

Katarakt ameliyatı olan hastaların yüzde 25’inin şeker hastası olduğunu belirten Prof. Dr. Süleyman Kaynak, şu bilgileri verdi: “Cerrahi müdahale gerçekten çok iyi olsa bile dokular hasarlı olduğu için şeker hastalarında korneanın saydamlığını sağlayan endotel hücre kaybı daha fazla olabilir. Ameliyat sonrasında kapsül büzüşmesi ve arka kapsül kesafeti daha sıktır ve enfeksiyon riski normal hastalara göre daha yüksektir.”