Ege Kayıp antik kent gün ışığına çıktı

Kayıp antik kent gün ışığına çıktı

21.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kemalpaşa’da “Batının Zeugma’sı” olarak nitelendirilen, M.S. 4. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen antik kente ait muhteşem güzellikte mozaikler bulundu Bilimsel çalışmalarla, kentin, hangi kayıp kent olduğu belirlenecek

Kayıp antik kent gün ışığına çıktı

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bir perakende şirketinin depo olarak kullanacağı alanda yapılan sondaj kazısıyla, muhteşem bir tarih hazinesi ortaya çıktı. M.S. 4. yüzyıla ait antik bir Roma kenti olduğu düşünülen alanda yapılan kurtarma kazısı sonrasında “Batı’nın Zeugması” denebilecek mozaikler ortaya çıktı. Ortaya çıkan antik Roma kenti büyük heyecan yarattı.
Bakan’ın müjdesiydi
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da “İzmir’e bir bayram müjdesi olacağını” iletmesinin ardından Kemalpaşa’da görkemli bir antik kent çıktı. Kanalizasyon sistemi sistemi ile bugünkü teknolojilere 1600 yıl öncesinden meydan okuyan antik kentte bulunan 11 odalı villa kompleksinin 6 odasında mozaiğe rastlanınca çalışmalara hız verildi. Ortaya çıkan eserleri sahada basına tanıtan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, alanın, üçüncü derece arkeolojik SİT alanı olması nedeniyle yasal prosedür gereği yapılan sondaj kazıları sonrasında yoğun arkeolojik izlere rastlandığını kaydetti. Süslü, bunun üzerine Müze Müdürlüğü’nün kurtarma kazısı başlattığını, ve muhteşem bir kültür katmanına ulaşıldığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

11 odası var

550 metrekarelik alanda bir villa kompleksinin bulunduğunu, bunun da o dönemin modern yapılarına işaret ettiğini aktaran Süslü, “Villanın 11 odası var. 6’sında mozaiğe rastlandı. 57 metrekarelik mozaikte şu an bölgede görülemeyecek pars, kaplan gibi hayvan varlıkları ve çok çeşitli bitkiler resmedildiğigörülüyor” diye konuştu.

Kaçak kazılar

Süslü, tarihi eser kaçakçılığından yakındı. Yıllardır, yurtdışına kaçırılan eserlerle uğraştıklarını belirten Osman Murat Süslü, “Kaçak kazı sonucu çıkarılan eserler, cüzi miktarlarla satılıyor. Üstelik eserler tahribata uğruyor. Biz zaten eser bulduğunu belirten vatandaşlarımıza fazlasıyla ödeme yapıyoruz” dedi.