Ege Kemeraltı’nda ‘Rönesans’

Kemeraltı’nda ‘Rönesans’

11.06.2023 - 00:30 | Son Güncellenme:

Kemeraltı’nı geleceğe taşımak için “İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu” kuruldu. 24 saat yaşayacak yepyeni bir Tarihi Çarşı için 1 milyar dolarlık yatırım hedefi konuldu.

Kemeraltı’nda ‘Rönesans’

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Kemeraltı’nı dünya vitrinine çıkarmak için çalışmalar sürüyor. Kaynak yaratma ve ölçeklendirme amacıyla Re-Pie Portföy Yönetim Şirketi ile “İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu” kuruldu.

Haberin Devamı

Projeyle birlikte bölgeye 1 milyar dolarlık yatırımın hedeflendiğini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bugün hakikaten çok önemli bir adım atılıyor. 2 bin 500 yıllık Kemeraltı’nın bir sıçramayla yüz yüze olduğu bir an. Çünkü dünyanın en büyük, en eski açık hava alışveriş merkezi olarak Kemeraltı bu şehrin kalbidir ve geleceğinin teminatıdır. Kemeraltı’nın başka bir hikayesi; ruhu, sesi, lezzetleri vardır. Kemeraltı içinde yaşayan insanlarıyla, esnafıyla beraber, binlerce yıllık tarihiyle beraber bir tazelenme, bir yenilenme yaşayacak” dedi. Fon hakkında bilgi veren Soyer, şöyle devam etti:

50 bin lirayla ortak olun

“Özel sektörün, finans sektörünün, esnafın, küçük üreticinin yer aldığı ve birlikte hareket ettiği bir model. 50 bin lirayla ortak olunabiliyor. Esnafımıza bu hikaye anlatılmalı. Hem kendi geleceğini büyütmek, güzelleştirmek hem de ekmeğini kazandığı Kemeraltı’nı iyileştirmek için ortak olmalı. TARKEM’in kurucu ortakları tam da bu hassasiyetler nedeniyle hiçbir şey beklemeden katkılarını koydular. Bu herhalde dünyada eşi benzeri az görülmüş bir imecenin ilk adımı oldu. Kültür Turizm Bakanlığı’nın da bu meseleye ciddi katkı vereceğine inanıyorum. Restoranlarıyla, kafeleriyle, otelleriyle, pansiyonlarıyla, esnafıyla 24 saat yaşayacak cıvıl cıvıl bir Kemeraltı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin birinci önceliğidir.”

Haberin Devamı

Kemeraltı’nın tarihsel, kültürel, ticari ve turistik açıdan önemine değinen TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler ise, “Kurulmuş olan bu fon ile çalışmalarımızda daha hızlı bir ivme kazanmış olacağız UNESCO Dünya Mirası yolunda olan Kemeraltı ve çevresini kendi özgün kentsel yenileme modelimiz ile canlandırarak, değerlerini gün yüzüne çıkararak. Ulusal ve uluslararası anlamda örnek teşkil edecek projelerle Türkiye’nin ve dünyanın en çok tanınan ve ziyaret edilen bölgelerinden biri olması için ortak akılla çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

İzmir’deki projelerden yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Re-Pie Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Emre Çamlıbel de, “Burada amacımız İzmir’in Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı kullanarak kalkındırmak ve geliştirmektir” ifadelerini kullandı.