Ege Kiraz kazandırıyor

Kiraz kazandırıyor

07.05.2023 - 06:50 | Son Güncellenme:

Kiraz Hasat Şenliği’nde konuşan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Uçak, “İzmir üretimde Türkiye birincisi” dedi.

Kiraz kazandırıyor

Kiraz üretiminde 700 bin tonluk rekolteyle dünya lideri olan Türkiye, 80 bin ton ihracat ve 200 milyon dolar döviz geliri hedefiyle 2023 sezonuna girdi. Kirazın başkenti Kemalpaşa’da Hasat Şenliği düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, şenliğe video konferansla katıldı. Türkiye’nin çok zengin bir ekolojiye sahip olduğunu dile getiren Kirişçi, “Kiraz üretiminde erkenci bir ürünü yetiştiriyor olmak üreticilerimize avantaj sağlıyor. İzmir, Türkiye’nin kiraz üretiminin yüzde 13’ünü yaparken, Kemalpaşa İzmir’in üretiminin yüzde 63’ünü karşılıyor. Kemalpaşa’daki üretimin yüzde 70’i ihraç oluyor. Üreticilerimizi bugüne kadar destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Yeni yüzyılın lokomotifi tarım ve hayvancılık olacak. Planlı tarım, sözleşmeli üretim adımlarını atacağız. 1 karış boş arazi bırakmayacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Lokomotif ürün’

Türkiye’de üretilen tarım ürünlerinin ihracatla daha fazla katma değer bulduğuna değinen Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak da, “İzmir 100 bin tondan fazla kiraz üreterek Türkiye birincisi, Kemalpaşa da 52 bin ton kiraz üreterek İzmir birincisi oldu. Üreticilerimizin emeklerinin, alın terlerinin karşılığını bulması için ihracatçılar olarak yoğun mesai harcıyoruz. 2023 yılında 80 bin ton kiraz ihraç ederek ülkemize 200 milyon dolar kazandırmayı hedefliyoruz. Kirazı Türk tarım ürünlerinin lokomotif ihraç ürünü haline getirmek için çalışıyoruz” dedi. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ise, “Kemalpaşa’dan aldığımız numunelerin hiçbirinde kalıntı çıkmıyor. Kaliteli ürün ürettikleri için Kemalpaşalı üreticilerimizin ellerine sağlık” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Üretim durmadı’

İzmir’in kirazıyla meşhur ilçesi Kemalpaşa’da yılın ilk hasadı yapıldı. Programa katılan AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, Kemalpaşa kirazının kaliteli olduğunu vurguladı, “Tüm dünyayı etkisi altına alan bir pandemi dönemi geçirdik. O dönemde tarım ve hayvancılık sekteye uğramadı. Yetiştirdik, üretmeye devam ettik. Oysa ekonomisi bizden daha güçlü olan Avrupa ülkelerinde üretim olmadığı için raflar boşaldı. İnsanlar gıdaya ulaşmakta zorluk çekti. Ama sizlerin sayesinde ülkemizde bu durum yaşanmadı” dedi. Kırkpınar, “Verimli topraklarda kaliteli ve bol ürün elde etmek elbette mümkün, üretici arkadaşlarımız bağ ve bahçelerine iyi baktıkça üründe verim artıyor. Bu da bizleri mutlu ediyor” diye konuştu.