27.07.2022 - 00:05 | Son Güncellenme:
100 milyon dolar ihracat hedefiyle kurutulan domatesler, gelincik tarlasını andırdı. Torbalı’nın kurutulmuş domateslerini en çok ABD’nin tercih ettiğini kaydeden Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, “Daha önce kuru domateslerimizi en çok İtalyanlar kullanıyordu ama geçen yıl ABD birinci sırada yer aldı. Gurur duyarak söylüyorum; ABD’de yenilen hamburgerlerde bizim kurutulmuş domatesimiz var” dedi.
Bu yılki ihracat hedefinin 100 milyon dolar olduğunu söyleyen Olgun, “Torbalı’nın bereketli ovalarında 21 bin dekarlık alanda yetişen domateslerin yüzde 80’i salçalık, yüzde 20’si ise kurutmalık olarak kullanılıyor. Tamamını sofralık olarak tüketmemiz mümkün değil. Bu sebeple salçalık ve kurutma ön plana çıkıyor. Kurutmalık domatesimizin özelliği; Torbalı ovasında yetişip Torbalı güneşinin altında kurutmaya serilmesi ve yine buradaki işletmeler tarafından işlenerek ihracat edilmesi. Kurutmalık domateste merkez Torbalı. Çünkü bu güneşin açışı ve nem oranı Türkiye’nin başka bir yerinde yok” diye belirtti.