Ege Kısırlığın da çözümü var

Kısırlığın da çözümü var

14.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çağatay kısırlığın toplumda bilinenin aksine asla çocuk sahibi olamama durumu olduğunu kaydetti; ilaçlı rahim filmi ve aşamalı tedavi yöntemlerinin önemli olduğunu vurguladı.

Kısırlığın da çözümü var

Özel İzmir Gazi Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Erhan Çağatay, kısırlığın toplumda yaygın kullanımın aksine asla çocuk sahibi olamama durumu (sterilite) olduğunu belirtti, nasıl tespit edildiğini ve tedavi yöntemlerini anlattı. Op. Dr. Çağatay, “Bu durumun önemli sebebi kadın veya erkeğin herhangi birinde genetik bozukluklar olmakla birlikte bir takım tıbbi rahatsızlıklar da söz konusudur. 1 yıl korunmasız ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamama durumu ise infertilite olarak tanımlanmaktadır ki, toplumda kısırlık tabiriyle kastedilen aslında bu durumdur. Önceden çocuk sahibi olunduğu halde 1 yıl korunmasız ilişkiye rağmen gebeliğin elde edilemediği durumda da infertiliteden söz edilebilir. Ailesel baskılar, stres ve gebelik arzusunun vermiş olduğu gerginlik hali çiftlerimizi duygusal olarak yıpratmakta ve aile içi problemleri de beraberinde getirmektedir. Bu durumun yarattığı stresle baş edebilmek için en yakın zamanda bir uzman görüşü almak çiftlerin faydasınadır” dedi.

Haberin Devamı

Nasıl saptanır?

Gebelik arzusu ile başvuran hastalarda öncelikle detaylı bir hasta öyküsü alındığını kaydeden Op. Dr. Çağatay şöyle devam etti: “Kadın ve erkeğin sigara ve alkol kullanımı, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklarının varlığı ve eşlerin haftada ortalama cinsel ilişki sıklığı saptanmalıdır. Daha sonrasında hem kadın hem de erkeğin gerekli muayenelerinin yapılıp, tahlillerinin değerlendirilmesi gerekir. Erkek faktöründe önemli olan sperm kalitesi ve sayısıdır. Test sonucunda problem tespit edilirse tedavi üroloji hekimleriyle birlikte düzenlenir. Kadın hastalarda adetlerin düzeni, sıklığı ve miktarı detaylı bir biçimde sorgulanmalı, rutin ultrasonografik değerlendirme ve smear testi yapılmalıdır.”

Haberin Devamı

Tedavi yöntemleri

İlaçlı rahim filmi, rahim ağzından verilen radyoopak bir maddeyle hem rahmin anatomik yapısını değerlendirmek hem de yumurtalıklara giden yol olan tüplerin açık olup olmadığını saptamak için yapılan bir görüntüleme yöntemidir. İşlem yapılırken kapalı olan tüplerin açılma ihtimali de tedavi şansı doğurması bakımından oldukça önemlidir. Yapılan bunca değerlendirmenin ardından eşlerin her ikisinde de hiçbir problem saptamadıysa aşamalı tedavi yöntemi uygulanıyor. Her hastada farklı tedavi seçenekleri farklı sonuçlar verir. Tedaviye başlamadan önce hasta için en yüksekbaşarı oranının sağlanacağı yolun seçiminde uzman tecrübesi önemli rol oynuyor.