Ege Kızıma söz verdim, oyumu düşünerek kullanacağım

Kızıma söz verdim, oyumu düşünerek kullanacağım

27.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kızıma söz verdim, oyumu düşünerek kullanacağım

Kızıma söz verdim, oyumu düşünerek kullanacağım

Yaşam Güzeldir




Yaşadığımız kentle güzelleşiyoruz. Yaşadığımız kent de bizimle güzelleşiyor. (Bu iki cümleyi yazar yazmaz Yazı İşleri Müdürümüz Münir Koçarslan hışımla giriyor içeriye, "Baba bir de senin yazıyı beklemeyelim!" diye sesleniyor. Bütün konsantrasyon gidiyor. Ama gazete beklemez En iyisi yazıya dönmek!)
Nerede kalmıştık? Evet, yineliyorum. Yaşadığımız kentle güzelleşiyoruz, yaşadığımız kent de bizimle... 24 Şubat akşamı İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin "Delioğlan" müzikalinin Dünya Prömiyeri'nde bunu bir kez daha anladım. Yaşadığımız kenti güzelleştirmek için, güzel projelere imza atan herkese teşekkürler!

Piriştina'ya teşekkür
Önce gecenin finalinden başlayayım. Çağdaş Türk müziğinin en büyük ustalarından, "Delioğlan"ın müziğine imzasını atan Muammer Sun da, eserin metin yazarı Turgut Özakman da sahnede. Eseri sahneye koyan Yücel Erten ve emek harcayan tüm kadro ile seyircileri selamlıyorlar. Daha sonra İZDOB'un Müdür ve Sanat Yönetmeni Alparslan Mater çıkıyor sahneye. Birkaç cümle ile anlatıveriyor. Delioğlan müzikalinin hikayesi üç yıl önceye dayanıyormuş. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, İzmir Operası'nın kuruluşunun 20.yılı için ısmarlamış bu eseri. İzmir Büyükşehir Belediyesi Sanat Danışmanı Murat Katoğlu'nun da projenin hayata geçmesinde büyük emeği varmış. Belki de Adnan Saygun Kültür Sanat Merkezi'nin ihalesi iptal edilip yarıda kalmasaydı, açılış orada olacaktı... Olsun umarım yeni dönemde bu açılış gerçekleşir.
Daha sonra, Mater teşekkürlerini bildirmek ve bir plaket vermek üzere Ahmet Piriştina'yı davet ediyor sahneye. Birkaç cümle yetiyor Piriştina'ya duygularını ifade etmek için.... Belki başka birileri olsa şu seçim arifesinde, propaganda platformuna dönüştürebilirdi o sahneyi. Ama Ahmet Piriştina öyle yapmıyor, oyunun özünü ve kendi duygularını tek cümlede birleştiriyor. "Ezilenin olmadığı, sevenlerin üzülmediği bir yaşam diliyorum" diyor.

Delioğlan'ın hikayesi
Bu cümlenin ardından başa dönelim ve Delioğlan'ın hikayesinden söz edeyim... Zaman masal çağı, yer masal köyüdür. İyiler ve kötüler vardır bu masalda. Halkı sömüren "Bey" ve yandaşları, bir de köyün has delikanlısı "Delioğlan" ile köy halkı. İyilerin kötülerle savaşı anlatılır. Sonunda iyi olan, haklı olan kazanır. Halkın, gücü "Bey"in üstesinden gelir.
Oyun, günümüze ustaca göndermeler taşır. Delioğlan'ın öyküsü, müziği, rejisi, orkestrasyonu ve en önemlisi doğuş öyküsü alkışa değer.
Bu projeye emeği geçen herkese teşekkürler! Delioğlan, 11, 13 ve 29 Mart'ta tekrar sahnelenecek.

Rüküş Ankara'ya doğru(!)
"Delioğlan"ı izlediğim gün, Radikal'in manşeti şöyle diyordu; "Melih Gökçek'in rüküş hayalleri" (!) Gökçek, Ankara'ya 50'şer metrelik heykeller yapacak, `bezden' hayvanat bahçesi oluşturacak, dünyanın en büyük bayrak direğini dikecekmiş! Ankara'nın beş girişine Atatürk, Nasrettin Hoca, Fatih Sultan Mehmet ve semazen heykelleri koyacaklarmış. Bunları müthiş ışıklandırma ile aydınlatacaklarmış. Ankaralılar gözünüz aydın!

Bizler çok şanslıyız
İZDOB'un Konak'taki sahnesinden çıkıp eve doğru giderken ne kadar şanslı olduğumuzu düşündüm. Konak Meydanı, az ötesinde ışıl ışıl binalar, Cumhuriyet Meydanı, Kordon, Alsancak Tren Gar'ı... Ne kadar çağdaş bir kent! O gece kızım ve ben böyle bir kentte yaşadığımız için ne kadar şanslı olduğumuzu düşündük. Hiç korkmadan gecenin bir vakti, opera izlemeye gidebiliyorduk. Ne kadar huzurlu ne kadar güzel yüzlü bir kent burası?
O gece, İzmir'de yaşadığım için çok mutlu oldum çok!
İşte bu yüzden kızıma bir sözüm var. "Bana söz ver anne" dedi. Şimdi 11 yaşında ve önümüzdeki 5 yıllık yerel yönetim süresinin sonunda 16 yaşında olacak. "Sizin anlattığınız, sizin yaşadığınız gibi kentte gençlik yaşamak istiyorum. Modern, huzurlu, güzel..." Evet. Ben de onun, bizim gençliğimizi yaşadığımız İzmir gibi bir kentte büyümesini istiyorum.
Dilediğini giyebildiği, sokaklarında rahatça gezebildiği, sanatla, sporla, özgürlükle iç içe bir kentte kızımı yetiştirmek istiyorum.
O yüzden bu yerel seçimlerde onun dediğini yapacağım. Ona söz verdim. Oyumu en çağdaş olandan yana kullanacağım.

Kaçırmayın
"Memleketimden İnsan Manzaraları"
Ankara Sanat Tiyatrosu
Yazan: Nazım Hikmet, Reji: Rutkay Aziz
Yer: İsmet İnönü Sanat Merkezi
1,2,3 Mart, 20.30
Bilgi için: (0232) 464 76 95

Gezin, Görün, Paylaşın
Ömer Serkan Bakır/Canon Erkayalar Sanat Galerisi
Fotoğraf Sergisi
Fotoğrafçı, Ömer Serkan Bakır, Türk fotoğrafının 60 usta ismini bir araya getirdiği "Türkiye'de Fotoğrafçı Olmak" sergisi 19 Mart'a kadar izlenebilir.

Giderseniz iyi olur
"Caz Özel"
Timuçin Şahin Trio Yer: İzmir Sanat
1 Mart, 20.30
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası
Şef: Thomas Conlin, Solist: Burçin Büke (piyano)
İsmet İnönü Sanat Merkezi
Bu akşam 20.30, yarın: 11.00

Çocuklar için
"Bon Bon Ole"
Bulgaristan Kukla Tiyatrosu
Müzikli Çocuk Oyunu
Kültürpark Gençlik Tiyatrosu
5,6 Mart 11.00 ve 14.00
Bilgi için: (0232) 464 76 95



EGE