Ege Klima krizi aşıldı ameliyatlara devam

Klima krizi aşıldı ameliyatlara devam

09.07.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

EÜ Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi ameliyathanesinde merkezi soğutmanın bozulması nedeniyle yaşanan kriz, kısmen çözüldü. Prof. Durmaz, “7 salondan 2’si klimatize edildi . Açık kalp dahil ameliyatlar sürüyor” dedi

Klima krizi aşıldı ameliyatlara devam

Kalp naklinde Türkiye’nin bir numarası olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği’nde geçen hafta ameliyathanelerin klimalarının devre dışı kalması, cerrahlara, sağlık çalışanlarına ve hastalara zor anlar yaşatmıştı. Kalp-damar, çocuk ve göğüs cerrahisi kliniklerinin ortak kullandığı 7 salonun klimalarının bozulması pekçok cerraha geri adım attırmıştı. Başta açık kalp olmak üzere en az 4-5 saat süren ameliyatların yapılması kabus haline gelirken, bazı cerrahlar ayaklarına soğutucu jel bağlamış, bazıları da uzun süreli operasyonları yapmama kararı almıştı. 

Herkes alarma geçti
Ancak kriz kısa sürede atlatıldı. Rektörlüğün devreye girmesiyle ameliyatları hiç durdurmadan sorunun çözüldüğünü bildiren Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsa Durmaz, “Klimaların bozulması üzerine durumu hemen yazılı olarak başhekimlik ve rektörlüğe bildirmiştim. Herkes alarma geçti” dedi.

Para hazır, yenilenecek
Prof. Durmaz, şunları söyledi: “2 salonda ameliyatların sürdürülebilmesi için gerekli önlem alındı. Zaten yaz döneminde ameliyat yapılan salon sayısını azaltıyor, 2’ye düşürüyorduk. Çünkü anestezistler ve cerrahlar bu dönemde yıllık izin kullanıyor. 7 salondan 2’sinin klima sorunu çözüldü. Ameliyat salonlarında ısı, dış ortam sıcaklığının 15 derece altına düşürülebiliyor. Yani olması gereken ısı 20-25 derece. Bu sıcaklık sağlanıyor. Günde 3 ya da 4 açık kalp ameliyatı yapabilecek durumdayız. Hem ameliyathane salonlarına hem de yoğun bakıma yüzde 99.99 steril hava sağlayacak hepafilitreli soğutma sistemi tamamen yenilenecek. Parası ayrıldı, satın alma ve proje işlemleri sürüyor. En kısa zamanda klima sistemi yenilenmiş olacak.”