Ege Konu beyin olunca

Konu beyin olunca

28.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Konu beyin olunca

Konu beyin olunca




Bugün oylar kullanılıyor. Yarın sonuçlar yorumlanmaya başlayacak ve hayırlısıyla seçimler yavaş yavaş gündemden düşecek. Kıbrıs, terör, seçim üçgenine sıkışmıştık, biraz nefesleneceğiz.
Seçimler insanı yoruyor. Hele yalnızca oy verenseniz propaganda dönemi sıkıcı hale gelebiliyor. Otobüsler, konvoylar, bayraklar, flamalar, zorlama şarkılar, suni el sıkışmalar, matbu nutuklar, kamuoyu yoklamaları, o yoklamalara inanmayanlar. Yıllardır çözülemeyen sorunlar, her seferinde iddialı konuşan bir takım adaylar.
Medya işi gereği her seçimi biraz abartırken, seçim dışı hayatı biraz boşluyor. Oysa hemen her gün, ama buralarda ama uzaklarda seçime kıyasla çok daha ilginç şeyler olmakta.

* * *

Geçen hafta insanı insan yapan en önemli organ beyinle ilgili iki önemli haber vardı mesela. Biri sigaranın beyine yaptığı tahribatla ilgiliydi. Hollanda'da yapılan bir araştırmaya göre sigara beyinin yaşlanmasını arttırıyormuş. Bizim gibi sigara içiciliğinde çivisi çıkmış bir ülkede manşete taşınmayı hakkeden bir haber bu. Düşünsenize düşe kalka gelişmeye çalışıyorsunuz. Sağlık hizmetleriniz yetersiz, nüfusunuz genç, üstelik gençlerin yarısı sigara içiyor. Herkes parasızlıktan şikayetçi ama sigaraya yılda beş milyar dolar ödüyorsunuz ve giderek aptallaşıyorsunuz.
Kalelerinizi zaptedememişler ama sinsice akciğerlerinizi ele geçirmişler. Bu da gaflet, bu da delalet. Böyle bir ülkede sigarayla ilgili her haber sosyal sorumluluk gereği manşet olmalı. Duman altında kalarak pasif içici durumuna düşenlerin halini de yazı dizisi yapmalı.

* * *

Diğer haberse insan beyninin gelişimi ile ilgiliydi. Bir grup bilim adamı insan beyninin neden gorillerinkinden büyük olduğunu araştırırken ilginç bir şey buluyorlar. Bundan 2.5 milyon yıl kadar önce o zamanki insanımsı yaratığın çenesindeki bir gen mutasyona uğramış. Yani değişim göstermiş. Bu gen çeneyi kontrol eden, çiğneme için kullanılan adeledeymiş.
Gendeki bu değişim sonucu insanın çene adelesi gevşemiş. Gevşeyince takip eden onbinlerce yıl kafatası ve beyin büyümeye başlamış. Şempanze, goril gibi cinslerin çene adeleleri çok güçlü olduğu için onların kafatasının büyümesi mümkün olmamış. O nedenle de bugünkü insan beyni diğerlerinden üç kat daha büyükmüş. Genetik bir arıza sonucunda dünyayı kontrol eder hale gelmişiz yani.

* * *

Mutasyondan iki buçuk milyon yıl sonra bugün, zaman zaman iyi çalışan ama arada kötüyü düşünen beyinlere sahibiz. Uygarlığın ortasında savaş, entrika, komplo, işkence, terör, yolsuzluk. Daha da acısı uygarlık bazen bunlardan beslenmekte. Beyin büyüyüp, insan sosyalleştikçe bu gezegeni her tür canlıya dar etmekte sanki. Acaba bu mutasyondan daha olumlu bir beyin çıkamaz mıydı?

* * *

Bir mutasyon daha gerekiyor anlaşılan. Daha iyi bir dünya için. Beyindeki kötü düşünce merkezlerini bloklayacak bir genetik arıza lazım mesela. O zaman dünya on bin, yirmi bin yıl sonra falan daha yaşanır bir yer olur belki.




EGE