Ege Konuşarak can kurtarıyorlar

Konuşarak can kurtarıyorlar

04.04.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Pek çok filme konu olan ‘müzakereci’ polisler, ABD ve Avrupa’dan sonra Türkiye’de de görev yapmaya başladı.

Konuşarak can kurtarıyorlar

İzmir’de de onlardan dördü faal olarak çalışıyor. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli komiser Şamil Aydın, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği’nde görevli komiser Engin Sunguroğlu, Kaçakcılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli komiser Şahap Köse, bu konuda Emniyet Genel Müdürlüğü’nde eğitim aldı. Yine Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli olan Başkomiser Ali İhsan Bulut ise müzakere eğitimini 1999 yılında ABD’de gördü.
Ekip, kentte bugüne kadar sayısız ihtihara teşebbüs olayına müdahale etti, hepsinde de ‘canına kıymak isteyenleri’ hayatta kalmaya ikna etti. Onları ilk kez gündeme taşıyansa, geçen mayısta Kuşadası’nda yaşanan ‘rehine’ olayıydı.
Pompalı tüfekle bir banka şubesine girip 17 kişiyi rehin alan Serkan Sağlam, ilçede büyük korku yaşatmıştı. Başkomiser Bulut, Sağlam’la görüşmeye başladıktan kısa süre sonra, 7 saat süren rehine krizi sona ermişti.
Bulut, Sağlam’ın kredi mağduru olduğunu öğdrendikten sonra, kendisini de kredi mağduru gibi gösterip onunla kader birliği yaptıklarını anlatmış, zanlıyı eyleme son vermeye bu şekilde ikna etmişti.
Müzakereci polislerin sıra dışı hikayelerini anlatan pek çok film var. Dünyaca ünlü aktörler; Bruce Willis’in oynadığı ‘Rehine’ ve başrollerini Samuel L. Jockson’la Kevin Spacey’in paylaştığı ‘The Negotiatör’ bu filmler arasında en dikkat çekici olanlar...