Ege ‘Küresel rekabet için destek şart’

‘Küresel rekabet için destek şart’

29.09.2017 - 04:03 | Son Güncellenme:

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Başkanı Özcan, sektördeki et-süt ve yem sanayicisini uyardı; bazı sanayicilerin, Et ve Süt Kurumu’nu devre dışı bırakmak için lobi faaliyetlerinde bulunduğunu belirtti

‘Küresel rekabet için destek şart’

T ürkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, hayvancılık sektörünün, 80 milyonluk Türkiye nüfusunun yanında, 40 milyon turist ve 4 milyon sığınmacıyla birlikte 124 milyon insanı ‘yeterli ve kaliteli’ beslemek için büyük çaba gösterdiğini belirtti. Yapılan lobi faaliyetlerine tepki gösteren Kamil Özcan, “Besleyen üretici sayısı 1 milyon, hizmet alan insan sayısı ise 124 milyon. Ancak sanayiciyi de biz besliyoruz. Üreticiye sahip çıkılması gerekiyor. Et ithal edebilirsiniz, süt de ithal edebilirsiniz ama üretici ithal edemezsiniz. Onları küstürmek değil, işlerine sahip çıkmaları için destek vermek gerekiyor. Fakat bazı sanayiciler hala bu farkı anlamıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Yapılan etik değil’

Son günlerde Et ve Süt Kurumu’nun süte olan müdahalesini devre dışı bırakmak için lobi faaliyetlerinde bulunulduğunu ifade eden Özcan, şöyle devam etti:

“Ticaretin kuralı bellidir, etik kuralları da bellidir. Et ve süt gibi kritik öneme sahip iki konuda etik ticaret ise en önemlisidir. Bir kazanırken 5 kazanmaya çalışmak etik değil. Bazı sanayiciler kendini bu geminin kaptanı sanıyor. Bu zihniyet gemiyi batırır. Geminin kaptanı devlettir. Geminin tayfası da hem üretici hem sanayici. Hepimiz kol kola çalışmalıyız. Küresel rakiplerimizle yarışmak için de destekleme şart.”

‘Kaptanımıza güveniyoruz’

Türkiye’nin, geçen hafta Avrupa Simental-Felckvieh Federasyonu üyeliğine kabul edildiğini hatırlatan Kamil Özcan şunları vurguladı:

Haberin Devamı

“Bu karar, Türkiye’nin hayvancılıkta söz sahibi olmak için çıktığı yolda, geldiği noktayı gösteriyor. Üç gün süren toplantıda Avrupa, 2023’e kadar olan hayvancılık projeksiyonunu çizdi, karara bağladı. Nerede hangi toplantının yapılacağını belirledi. Türkiye ise 2017 yılına yönelik desteklemeleri henüz bu ay belirledi. Bu yavaşlığı atmamız gerek. Biz üreticiler olarak kaptanımıza güveniyoruz.”