Ege Kurtuluş tarımda

Kurtuluş tarımda

03.02.2022 - 00:05 | Son Güncellenme:

Agroexpo’nun açılışında konuşan Bakan Pakdemirli, belediyelerin tarımsal projelere daha fazla kaynak ayırmasını istedi. İzmir Büyükşehir Başkanı Soyer de, “Üreterek kuraklık ve yoksullukla aynı anda mücadele edebiliriz” dedi.

Kurtuluş tarımda

17. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir-li’nin katılımıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan ve birçok tarımsal projeye imza atan Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer’e, “Fikirlerinizi bizimle de paylaşın” çağrısı yapan Pakdemirli, “Bakanlık olarak bu çalışmalara ciddi kaynak ayırıyoruz. Belediyelerimizin de ekstra kaynak ayırması bizi mutlu eder. Ancak burada yapılan işlerin ayak izlerinin daha belirgin olmasını arzu ediyoruz. Biz yapılan işleri alkışlamasını bilir ve başkanımızın yanında oluruz. İzmirli olarak bunu arzu ederim. Yapılacak bir şey varsa işin içinde olmayı biliriz” dedi. “Başka Bir Tarım Mümkün” ile tam olarak neyi değiş-tirdiklerini paylaşan Büyükşehir Başkanı Soyer ise, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

İki nokta öne çıkıyor

“Vizyonumuz tarımdaki sıkıntıların çözülebilir. İzmir’de gördük ki, atalık tohumlarla ve küçük üreticilerimizle şehirlerdeki nüfusu pekala doyura-biliriz. Bu değişimi gerçekleştirmek için iki konuda kamunun düzenleyici olması gerekiyor; planlama ve örgütlenme. Yani nerede, hangi ürünün ve ne kadar süre ile ekileceğinin bilimsel olarak planlanması. Tarım teknolojilerinin doğru şekilde ve yerde kullanılması. İkinci olarak, küçük üretici koope-ratiflerinin ve birliklerinin desteklenmesi. Bu toprakları bereketine kavuşturmak mümkün. Köylüyü göçe zorlayan yanlışları değiştirmek, dev şirketler karşısında alın terinin karşılığını alabileceği bir sistem inşa etmek mümkün. İklim krizi ve yanlış politikalarla azalan su kaynaklarımızı ve çoraklaşan topraklarımızı kurtarmak mümkün. Milyonlarca vatandaşımızın; sağlıklı, ucuz ve güvenilir gıdaya erişimini sağlamak mümkün. Tarımı, ülkemizin ekonomisine ve istihdama en büyük katkı sağlayan sektörlerden biri haline getirmek mümkün. Yaygınlaşan, kitleselleşen yoksulluğu bitirmek mümkün. ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ vizyonumuz ve altı ayaklı İzmir Tarımı stratejimiz işte bu ‘mümkünü’ ortaya koyuyor. İzmir Tarımı ile kuraklık ve yoksul-lukla aynı anda mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Teknoloji desteği önemli

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de, “Teknolojik gelişmelerle desteklenen ileri tarım uygulamalarının yer aldığı bir modelin hayata geçirilmesi, üretime yönelik yatırımlar gerçekleştirilmesi ve tarımsal üretimin azami oranda desteklenmesinin tercihten öte yaşamsal bir zorunluluk haline geldiğini düşünüyorum” mesajı verdi.

İstişare platformu

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de, çalışmalarına dikkat çekerek, “Toplumlarımızın ve ekonomilerimizin temelini aşın-dıran iklim değişikliği, su krizi, eşitsizlik gibi ortak zorluklar karşımızda duruyor. Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın dört büyük tarım fuarından biri olan bu fuarda yapacağımız istişare kıymetli bir sinerji oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Başka Bir Tarım Mümkün karikatür yarışması sonuçlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Başka Bir Tarım Mümkün” temasıyla bu yıl ilkini düzenlediği ulusal karikatür yarışmasında dereceye girenler ödüllerini Agroexpo-17. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı etkinlikleri kapsamında Fuar İzmir’de aldı. Başkan Tunç Soyer birincilik ödülünü Kürşat Zaman’a, ikincilik ödülünü Cemalettin Güzeloğlu’na, üçüncülük ödülünü ise Hamit Gış’a takdim etti.