Ege Levantenler'e ‘dönün’ çağrısı

Levantenler'e ‘dönün’ çağrısı

04.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Demirtaş:?“İzmirli Levantenler’i ‘öteki’ olarak değil, ‘biz’ olarak görüyoruz. Bugün dünyaya yayılan İzmirli Levantenler’i yeniden İzmir’e bekliyoruz”

Levantenlere ‘dönün’ çağrısı

İzmir Ticaret Odası (İTO), İzmir’in kültürel ve ekonomik dokusuna çok önemli katkılarda bulunmuş Levantenler’le ilgili sempozyum düzenledi. “Levantenler: Geçmiş, Bugün, Gelecek” adıyla İTO Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in ekonomik tarihinde Levanten tüccarların çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayarak, “Levantenler gururla bahsettiğimiz İzmir’in hoşgörülü, modern, Batı’ya açık kimliğinin oluşmasındaki en önemli unsurlarındandır” dedi.

1200’lü yıllara dayanıyor
İzmir’de Levantenler’in tarihinin 1200’lü yıllara kadar dayandığını ifade eden Demirtaş, Levanten mahallelerinin İzmir mimarisinde de önemli izler bıraktığına değindi. Levantenler’in yüzyıllar boyunca İzmir ticaretine de yön ve güç verdiğini aktaran Ekrem Demirtaş, “Levantenler İzmir’de bir sermaye birikimi oluşmasını, bir ticaret kenti olmasını sağladılar. İzmir Limanı, Aydın Demiryolu, körfez vapurları gibi yatırımlar için kurulan şirketlerde hep onlar vardı. Buca, Bornova gibi o dönemin uzak bölgelerinde köşkler yaptılar. Bu ilçelerin bugünkü anlamda kentsel dokusunun ilk temellerini attılar. Yenilikler hep Levantenler sayesinde İzmir’e geldi” değerlendirmesinde bulundu.

Yaklaşık bin kişi kaldılar
İTO Başkanı, İzmir’de bir zamanlar sayısı 15 bini bulan Levanten nüfusun bugün yaklaşık bin kişi olduğunu, pek çoğunun istemeye istemeye de olsa İzmir’den ayrıldığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Gittikleri her yere İzmir’i de kalplerinde, akıllarında götürdüler. Ama biz, dünyaya yayılan İzmirli Levantenler’in yine kentimize gelmelerini istiyoruz. İzmir’e yatırım yapmalarını, İzmir’le bağlarını güçlendirmelerini istiyoruz. Arkas, Dutilh, Aliberti, Giraud, Baltazzi, Sponza aileleri İzmir’e büyük katkılar yaptılar, yapmaya da devam ediyorlar. Bırakın Avrupa’yı, İstanbul’a gitmeyi bile düşünmediler. Vergi rekortmeni oldular.
Levantenler’i ‘öteki’ olarak değil, ‘biz’ olarak görüyoruz. Çoğu dostum olan Levantenler’in benim kadar, hatta benden daha çok İzmirli olduklarını biliyorum. Bu yüzden Levantenler’i nostaljik bir hatıra olarak değil, kentimize bugünkü kimliğini kazandıran en önemli İzmirli topluluklardan biri olarak görüyoruz. Onlarla yeniden sürekli bir bağlantı oluşturmak istiyoruz.”