Ege LİMAN ZAMMI İSYAN ETTİRDİ

LİMAN ZAMMI İSYAN ETTİRDİ

09.12.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

TÜRSAB Başkanı Ulusoy: Kruvaziyer turizmin gelişmesi için mücadele ederken, liman ücretlerine gelen yüzde 25-50 arasındaki zamla yıkıldık

LİMAN ZAMMI İSYAN ETTİRDİ

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, turizmcinin, KDV’den, ÖTV’den ve bürokrasiden kaynaklı sıkıntılı olduğunu söyledi. Ulusoy, “Bu dertlerimizin bitmesi, yatırımların önünün açılması en büyük arzumuz“ dedi.

Acentelere nasıl anlatırız?
İzmir’de Çiğli Rotary Kulübü’ne konuk olan Başaran Ulusoy, kruvaziyer turizminin gelişimi için çaba sarf ettiklerini ancak önceki gün liman ücretlerine gelen yüzde 25-50 arasındaki zamla yakıldıklarını belirtti. TÜRSAB Başkanı, “Nedir bunun sebebi? ‘Efendim, çok gemi geliyor.’ O zaman Türkiye’ye çok Rus geliyor diye tarifeleri artıralım gelmesinler. Şimdi ben bunu acentelere nasıl anlatacağım? Gemi işi yapan arkadaşlarım geldi. Ekim-kasımda fiyatlar yurtdışına veriliyor. Bu fiyatları şimdi nasıl anlatacağız? Bir yıl önceden söyleseniz istediğinizi yaparız” diye konuştu.

Rotalar her an değişebilir
Zamla birlikte kruvaziyer gemi başına 12-13 bin dolar maliyet artışı olduğunu kaydeden Başaran Ulusoy, “Bu zam turizmi olumsuz etkileyecek. Türkiye’ye gelecek olan gemilerin burnunun başka tarafa döneceğini hesap edin. Gerek Kuşadası, gerek İstanbul... Ben başka ne yapabilirim? İşte liman fiyatlarını aşağı düşürmek için gayret sarf ederken karşımıza bu çıktı” dedi.

Ayakbastı alınmasın
Ulusoy, İzmir’e gelen turistlerden ayakbastı parası alınması uygulamasına da son verilmesi gerektiğine işaret ederek, ikinci kruvaziyer limanının ise en kısa sürede yapılması gerektiğini dile getirdi. TÜRSAB Başkanı, sözlerini şöyle tamamladı: “Havayoluna da önem verilmeli. Antalya’da iki havayolu şirketinin 24 uçağı var. Umarım, İz-Air’in yeni sahibi Ali Sabancı da şirketin kuruluş amacına uygun hareket eder.”

‘Mega Müze’ye destek
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla birlikte, İzmir’de kurulacak Anadolu Medeniyetleri Müzesi (Mega Müze) için çaba gösterdiklerini de hatırlattı. İzmir’in beklemeye tahammülünün olmadığını söyleyen Ulusoy, “İzmir’de müze sayısının artırılması gerekiyor. Biz, İzmir’e kent müzesi kurmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İzmirlilerin de bu projelere destek olması gerek” dedi.


Kongre merkezi kaçtı
Başaran Ulusoy, İstanbul’a kurdukları kongre merkezlerinin kent ekonomisine büyük katkı sağladığını vurgulayarak, İzmir’e de kurmak için yıllarca mücadele etmelerine rağmen bunun gerçekleşmediğini dile getirdi. Ulusoy, “Bu nedenle Kuşadası’na kurduk. İzmir’e çok destek vermemize rağmen karşılığını alamıyoruz. Tur operatörleri İzmir’i programlarına koymuyor. İzmir’in birbirine kenetlenerek turizm projelerini hayata geçirmesi gerekiyor” diye konuştu.

Genç işadamlarından Kocaoğlu’na ziyaret
Ege Genç İşadamları Derneği’nin (EGİAD) yeni yönetimi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti. Kocaoğlu, kasım ayı başında yapılan genel kurulla iş başına gelen Başkan Temel Aycan Şen ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan 15 kişilik heyeti kutladı, başarı diledi. Kentte hayata geçirilen ve başlatılacak projelerin de konuşulduğu ziyarette, Başkan Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi yönetimi olarak, kentteki oda ve derneklerin görüşlerini, önerilerini her zaman dikkate aldıklarını vurguladı. n İZMİR DHA