Ege LOUVRE MEKTUBUNU DÜNYA OKUDU

LOUVRE MEKTUBUNU DÜNYA OKUDU

29.11.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergilenen Apollon ile Jüpiter heykellerinin iade edilmesi için yazdığı mektup ses getirdi. Dünya basınında yer aldı

LOUVRE MEKTUBUNU DÜNYA OKUDU

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Paris’teki ünlü Louvre Müzesi’nin CEO’su Henri Loyrette’ye geçtiğimiz hafta mektup yazıp antik heykel sanatının şaheseri iki heykeli İzmir’e geri istedi. Başkan Kocaoğlu’nun yaptığı “eserlerimizi geri verin” çağrısı İngilizce, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce, Urduca ve Arapça gibi pek çok dilde dünya basınında geniş yer aldı. Agence France Press’ten (AFP), İtalyan basın ajansı ANSA’ya, İngiliz The Independent Gazetesi’nden, Amerikan USA Today’a kadar pek çok saygın haber kuruluşu, İzmir’in “eserlerimizi geri verin” çağrısını hem dünyaya hem de kendi okuyucularına duyurdu.

Kaynak, AFP
Aralarında Peru, Brezilya, Pakistan, Hindistan, İtalya, İngiltere, Malta, Arnavutluk, Amerika, Fransa, Yunanistan ve İspanya gibi dünyanın farklı köşelerinden ülkelerin yayın organları ve internet sitelerinde Başkan Kocaoğlu’nun çağrısı yankı buldu. Yabancı gazetelerin ve internet sitelerinin Fransız AFP’ye dayandırarak verdiği haber ağırlıklı olarak, “Türk şehri Louvre’dan eserlerini istiyor” başlığı ile yer aldı. Kocaoğlu’nun Henri Loyrette’ye gönderdiği mektuba değinilen haberde, Antik Smyrna bölgesinde 1600’lerin sonunda bulunan heykellerin Fransa’ya götürülerek Kral XVI. Louis’e hediye edildiği bilgisine yer veriliyor. Jüpiter (Zeus) ve Apollo hakkında bilgi verilen haberlerde, eserlerin geri gelmesi halinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılması planlanan Medeniyetler Müzesi’nde sergileneceği ifade ediliyor.
Başkan Kocaoğlu’nun Loyrette’ye 18 Kasım 2009’da yazdığı mektupta işbirliği çağrısında bulunarak, “Bu işbirliği, Louvre Müzesi’nde bulunan Smyrna Apollonu ve Smyrna Jüpiteri heykellerinin İzmir’e geri verilmesiyle çok daha büyük anlam kazanacaktır. Eserlerin geri verilmesi talebimizin, Türkiye kültürünün önemli çekim merkezlerinden biri olmayı amaçlayan İzmir’deki Ege Uygarlıkları Müzesi ile Louvre arasında gerçekleştirilecek uzun erimli bir işbirliği çerçevesinde değerlendirildiğini de özellikle dikkatlerinize sunmak isterim” ifadelerine yer vermişti.