Ege Market zincirinde ilaçlar satılıyor

Market zincirinde ilaçlar satılıyor

23.01.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

İzmir Eczacı Odası, bir marketler zincirinde ilaç satıldığını ortaya çıkardı. Ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliğe sahip ilaçları tespit eden eczacılar, suç duyurusunda bulundu

Market zincirinde ilaçlar satılıyor

İzmir Eczacı Odası, ‘pes’ dedirten bir olayı ortaya çıkardı. Oda üyesi bir eczac, Konak’a bağlı Halilrıfat Paşa Semti’ndeki bir market zincirinin şubesinde kasa yanında; Aferin, Vermidon, Novalgine, Gripin gibi ilaçların sergilenip satıldığını tespit etti. Eczacı bu tesbitini, hem ilaç satın alarak, hem de kamera kayıtlarıyla belgeledi.

Reçeteyle satılani ilaçlar
Yasa gereği eczane dışında ilaç satışının yasak olduğunu vurgulayan İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Markette bir takım ağrı kesiciler, sanki suç değilmiş gibi satılıyor. Oysa marketteki ilaçların bazıları eczanelerde bile reçetesiz satılmaması gereken ilaçlardan. Sağlık Bakanlığı tarafından ‘izlemeye tabi’ olarak adlandırılan ilaçlar. Bu ilaçlar içerdiği maddelerden dolayı reçeteli ve doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor ama markette uluorta, fütursuzca satılıyor. Belli grip ilaçlarının içinde codain ve benzeri etken maddeler olduğunda, suiistimal edilebilir ya da hastada yan etki gibi riskler oluşturuyor. O nedenle bilinçli kullanılması gerekiyor.

İlaca züccaciye fişi kesiliyor
Bunun yanı sıra eczanelerde bu ilaçların giriş çıkışları hepsi kayıtlı ve her sattığımız ilaç için reçete göstermek zorundayız. Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin eczanelerde yaptığı rutin teftişlerde bunlar denetleniyor. Eczanelerde bu iş bu kadar kontrollü ve önemliyken, bilinçsiz kullanımı halk sağlığı için ciddi tehdit içerirken, marketlerde aleni satılması olacak gibi değil. Daha da garibi ilaçta güvenliği sağlayacağı söylenen karekodlu ilaçların satılması. Vahim olan ise; bu ilaçları satarken züccaciye fişi kesilmesi. Fişi kontrol edip, ‘ben züccaciye almadım, bu ne oluyor’ dediğinizde, kasiyer ‘ilaç’ diye yanıtlıyor. Bu da markette ilaç satışının boyutunu başka noktaya getiriyor” diye konuştu.

Bakanlığa suç duyurusu
Tuncay Sayılkan, Eczacı Odası olarak markette ilaç satışına herhangi bir ticari kaygıyla yaklaşmadıklarını, insan sağlığı ile ilgili ciddi bir tehdidin ortadan kaldırılmasını istediklerini söyledi. Sayılkan, bu amaçla tespitlerini, belgelerini Sağlık Bakanlığı İlaç ve ve Eczacılık Genel Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildirdiklerini kaydetti.

İşte satılan ilaçlar
Aferin, Vermidon, Novalgine, Gripin

Yazarlar