Ege Mavi derinliklerin fırçasız ressamı

Mavi derinliklerin fırçasız ressamı

10.08.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Güney Deniz Saha Komutanlığı’ndan emekli olan Koramiral Ekmel Totrakan mavi denizin dibindeki tüm güzellikleri fırça kullanmadan tuvaline yansıtıyor

Mavi derinliklerin fırçasız ressamı

Deniz dibindeki güzellik, gizemlilik hep ilham kaynağı olmuştur. Fotoğraf ve filmlerle bu güzellikler gelecek kuşaklara yansıtılır. Ancak deniz dibindeki bu güzellikleri tuvale resmeden, hele hele bunu su altında gerçekleştirenlerin sayısı parmakla sayılacak kadar azdır. İşte bunlardan birisi de Güney Deniz Saha Komutanlığı’ndan 11 yıl önce emekli olan Koramiral Ekmel Totrakan...

Tam 30 yıldır resim yapıyor
Resme 30 yıl önce Prof. Adnan Turani ve Şeref Bigalı’nın da aralarında bulunduğu ünlü ressamlardan aldığı derslerle başlayan Totrakan, ‘su üstünde yaptığı resimlerle’ 11 kişisel sergi açtı. Totrakan, tuvalini su altına indirme fikrinin, su altı dünyasının duayeni olarak kabul gören Haluk Cecan’ın cesaretlendirmesiyle gündeme geldiğini kaydetti.
Ressam Totrakan, şöyle konuştu: 

İlk su altı resim sergisini açtı
“Merhum dostum Cecan, ‘Hem dalıyorsun, hem resim yapıyorsun, neden su altında devam etmeyesin?’ diyerek beni cesaretlendirdi. Bu konuda dünyadaki tek isim, Kaptan Cousteau’nun da su altı kameramanı olan 81 yaşındaki Andre Laban’dır. Cecan’ın vasıtasıyla 2005 yılında Fethiye’de bir araya geldik. Laban, benim bu konuda istekli olduğumu görünce sevindi. Laban ile 7 - 8 metrelere dalışlarla ilk tablolarımı yaptım. Artık tamamen su altına yöneldim. Türkiye’nin su altı zenginliği bulunan kıyılarında dalarak, bunu tablolara yansıtmaya çalıştım. Kemer’de Paris isimli bir Fransız savaş gemisi batığına, Adrasan’daki eşsiz mağaralara, Çeşme’deki doğal güzelliklere daldım ve resmettim.O kadar haz duydum ki kısa sürede bir çok tablo ortaya çıktı. Bu eserleri ilk kez geçen kasım ayında Harbiye Askeri Müzesi’nde düzenlediğim ‘Sessiz Dünyada Sanat’ başlıklı kişisel sergide değerlendirdim. Bu sergi de aynı zamanda Türkiye’nin ilk su altı yağlı boya resim sergisi oldu.” Totrakan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Su altında resim için özel bir tuval ya da boya kullanmıyoruz. Yağlı boya zaten suyla karışmıyor. Yalnızca suyun altında fırça kullanılmadığı için desenler boya tüpleriyle çiziliyor, diğer işlemler ıspatulayla yapılıyor. Bu da su altı resimlere özgün bir teknik doğuruyor. Hazır tuval kullanıyorsanız boyanın tutunması açısından üzerine yağ sürmeniz gerekiyor. Ancak ben ham bez kullanıyorum, yağlamaya gerek kalmıyor. Bu işi yapmanın en önemli koşulu iyi bir dalgıç olmak. Kesinlikle yalnız dalmamalısınız. Zaten boyalarınızı taşımanıza yardım edecek bir dalgıca ihtiyacınız oluyor. Ayrıca daldığınız derinliğe göre, suda kalma sürenizi iyi ayarlamanız gerekiyor. Bu nedenle derinlerdeki resimler hızlı yapılmak durumunda. Bazen bir tabloyu ancak 2-3 dalışta tamamlayabiliyorum.”
Totrakan, su altında yaptığı resimlerle yeni sergiler açmaya da devam edecek.
“Sessiz Dünyada Sanat” başlıklı sergisinin ikincisini İzmir Resim Heykel Müzesinde gelecek yıl açacak olan Totrakan, henüz kesin programı belli olmasa da hocası Andre Laban ile ilginç bir organizasyona da imza atacak.

Meraklısına ders verecek
Dünyada su altı resmindeki iki isim, ekim ayında Türkiye’de düzenlenecek Su Altı Festivali’nde dev bir fanusun içine girerek resim yapacak.
Totrakan, su altı resmi konusunda meraklı kişilere ders vermeyi de planlıyor.
Halen Milli Olimpiyat Komitesinde yönetim kurulu üyeliği görevini yürüten Totrakan’ın asker ve ressamlığın yanında eski milli basketbolcu olarak sporcu, yayınladığı iki şiir kitabıyla şair kimliği de bulunuyor. Totrakan’ın “Amiral’in Duygu Denizinden” ve “Dünden Kalan” isimli yayınlanmış iki şiir kitabı bulunuyor.