Ege Meclis üyelerinin hayali suya düştü

Meclis üyelerinin hayali suya düştü

11.03.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

CHP Merkez Yönetim Kurulu, belediye başkanları ile il genel ve belediye meclis üyelerinin milletvekili adayı yapılmaması doğrultusunda temenni kararı aldı. Karar, vekillik rüyası gören üyelerin Ankara yolunu engelledi

Meclis üyelerinin hayali suya düştü

AK Parti’den sonra CHP de yerel meclislerden TBMM’ye giden yolu kapattı. CHP’de belediye başkanı, belediye ve il genel meclis üyelerinin milletvekili adaylığı için görevlerinden istifa etmemeleri, yasal sürenin dolmasına saatler kala istendi. Kararla, üyelerin istifa dilekçeleri cepte kalırken bazılarının adaylık broşürleri de çöpe gitti.

Meclisler boşalmasın diye
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) önceki gün yaptığı toplantıda belediye başkanı, belediye ve il genel meclis üyelerinin milletvekili aday adaylığı için istifa etmemeleri yönünde tavsiye kararı aldı.

‘Israr eden istifa edebilir’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, genel seçimde yerel meclislerin boşalmasıyla o bölgede bir sonraki yerel seçimin de kaybedildiğine dikkat çekti. Yüksel, “Yerel meclislerden çok başvuru var. Bu arkadaşlarımız o görev için seçilmişler. İstifaları durumunda koltukları yedeklerle doluyor ancak seçimi etkiliyor. Bunun için tavsiye kararı aldık. Ancak eğer olursa önseçim yarışına girerler çıkarlarsa aday gösterilirler” diye konuştu.
CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, MYK’nın bir tavsiye kararı aldığını kendine güvenen adayın ‘ben ısrarlıyım’ diyerek, istifa edebileceğini söyledi.
Bayır, “Genel Merkez’e rağmen istifa edip ‘yola devam’ kararı almak adaylık şansını zayıflatır. Eğer adaylar merkez yoklamasıyla belirlenecekse o zaman puan kırılır. Ancak kişi, gerçekten kendini parlamentoda görev yapacak kadar birikimli görüyorsa aday olur. Bu karardan şu çıkar; iktidara giden bir partiyiz. Mevzinizi koruyun. Parlamentodaki mevzileri yeni arkadaşlarla takviye edelim. Ayrıca dört yıllığına aday olduğun bir görevden ikinci yılın sonunda ‘ben neymişim’ diyerek ayrılmak doğru değil. Madem öyle bu dönem görevini yapar daha sonra aday olur” dedi.

Haberin Devamı

Özgüven vazgeçti
İzmir’in Dikili İlçesi’nde dört dönemdir belediye başkanlığı yapan Osman Özgüven’nin TBMM hayali MYK kararıyla suya düştü. İki gündür Genel Merkez’de olan Özgüven, istifa etmeyeceğini ve başkanlığı yürüteceğini söyledi.

Kimler aday olacaktı?
Belediye meclis üyelerinden Karabağlar’dan Kadir Sinan ve Murat Bakan, Konak’tan Mehmet Türkbay, Karşıyaka’dan Hüseyin Çalışkan, Günsel Sağlam, Rıfat Özer, Buca’dan Ali Rıza Kaya, Güngör Kaya, Bayraklı’dan Pınar Susmuş, Bornova’dan Mustafa İduğ, İl Genel Meclisi’nden Ayla Eğit, Ramazan Canlı, Nesrin Beykoz, Mahmut Esat Aslan, Yusuf Vangöl ve Devrim Çukur.

Karara rağmen istifa ettiler
Bayraklı Belediye Başkan Yardımcısı Hatice Tatlı ile aynı ilçenin belediye meclis üyesi Pınar Susmuş, MYK kararına rağmen istifa etti. Tatlı, “Son gece karar alınamaz. Herkese ‘ben adayım’ demişim broşür bastırmışım. Şimdi ‘böyle bir karar çıktı vazgeçtim mi diyeceğim? 43 yılık siyasi hayatımda yan çizmedim. dedi. Konak Belediye Meclis Üyeliği’nden 2 Mart’ta istifa eden Azmi Kumova da pişman olmadını belirterek, “Bu bir tavsiye kararı. İsteyen aday olabilir. Pişman değilim”dedi. İl Genel Meclis üyeleri Hidayet Petin ile Nevzat Kavalar da istifa etti.