Ege Meme kanseri ölümleri azaldı

Meme kanseri ölümleri azaldı

14.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Ayşenur Oktay, mamografi taramasıyla bu hastalıkların yüzde 40’lara varan oranda azaldığını açıkladı

Meme kanseri ölümleri azaldı

Ege Üniversitesi, Bornova Belediyesi ve Haççe Kadın Eğitim, Kültür, Çevre ve Sağlık Derneği işbirliğiyle Bornova Nikah Salonu’nda “Hayatınız değerlidir; kadın kanserleri” adlı konferans düzenlendi. Konferansta kadınlarda en sık görülen kanser türleri, korunma yolları, erken teşhis ve önemi konularında sunumlar gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ayşenur Oktay, mamografi taramasıyla bu hastalıktan ölümlerin yüzde 40’lara varan oranda azaldığını söyledi.

Mücadelede üç yol
Meme kanserinin daha sık görülmesine karşın ölüm oranının diğer kanserlerden yüksek olmadığını, taramaların artması ve erken tanıyla bu hastalıktan kurtulmanın mümkün hale gelebileceğini söyleyen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşenur Oktay “Meme kanseriyle mücadelede üç yol vardır. Korunma, erken tanı ve tedavi. Korunmak için sağlıklı beslenme, düzenli egzersizler yapılması ve kilo kontrolleriyle önlem alınabilir. Meme kanserinde en önemli silah erken tanı, erken saptama ve erken tedavi. Erken tanı nasıl sağlanacak, en önemli yöntem tarama hiç yakınması olmayan hiç şikâyeti olmayan kadınların sağlıklı oldukları dönemde tarama yaptırmaları ve muayene olmalı. Mamografi taraması bu hastalıktan ölümleri yüzde 25’ten yüzde 40’lara varan oranda azaltmıştır” dedi.