Ege Metro zulme döndü arsenik de CHP eseri

Metro zulme döndü arsenik de CHP eseri

27.02.2009 - 01:55 | Son Güncellenme:

AKP İl Başkanı Aydın Şengül, Büyükşehir Belediyesi yönetimini bu sözlerle eleştirdi. Şengül her iki sorunun da beceriksizlikten kaynaklandığını öne sürdü, “Kocaoğlu özür dilemeli” dedi

Metro zulme döndü arsenik de CHP eseri

Yerel seçim öncesinde İzmir’de CHP’yle AKP arasında gerilim tırmandı. CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun baraj yatırımları konusunda hükümete yüklenmesi, gerginliği doruğa çıkardı. AKP İl Başkanı Aydın Şengül, Kocaoğlu’na sert yanıt verdi. Şengül, yarım kalan metro çalışmalarına ve bu yaz yaşanan arsenik sorununa dikkat çekti, Büyükşehir Belediyesi yönetimini beceriksizlikle suçladı.
AKP İzmir İl Başkanı, metroyu Üçyol’dan Üçkuyular’a, Bornova’da da Ege Üniversitesi Hastanesi’nden ilçe merkezine uzatma projelerinin zulme dönüştüğünü belirtti, “Aziz Kocaoğlu’nun İzmirlilere büyük bir özür borcu var. ‘Becerikliyim’ diyenlerin ilk önce metroyu bitirmesi gerekirdi. İzmir’de son 10 yılda bir metre metro yapılamadı” dedi, şöyle devam etti:
“İzmir Hafif Raylı Sistem Projesi’nin 2006-2011, Üçyol-Fahrettin Altay (Üçkuyular) inşaatının da 2006-2008 yılları arasında tamamlanması öngörülüyordu. Firmalarla anlaşmalar feshedildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, Üçyol-Üçkuyular hattında en fazla üç ay gecikiriz ifadesine rağmen üçüncü yılın sonunda 5 bin 250 metre kazı yapılabilmiştir. Türkiye’de başka belediyeler aynı dönemde üç kat uzunluktaki hatları hayata geçirirken, İzmir Metrosu’nda dur-kalk yapımaktadır. Bu durum, ‘Çağdaş ve aydın İzmirlilere bu da yapılır mı’ dedirtmektedir.”

‘Önce kaçaklar önlensin’

Aydın Şengül, Başkan Kocaoğlu’nun, “Yiğitler Barajı için Devlet Su İşleri’ne yaptığımız başvurulara yanıt alamadık” diyerek Ankara’ya sitemde bulunmasını eleştirdi, “Pankartlarda İzmir’in 50 yıllık su sorununu çözdük diyenler şimdi nerede” diye sordu. Şengül, baraj siteminde bulunmak yerine, eskiyen su şebekesindeki kaçak ve kayıpların önlenmesi gerektiğini dile getirdi, şunları söyledi: “İZSU’nun 2007 faaliyet raporlarına göre kaçak oranı yüzde 44.72. Yani İzmir’de her yıl 50 milyon metreküp su heba oluyor. Dünya ortalaması ise yüzde 20 seviyesinde. Büyükşehir’in yapmayı planladığı barajların toplam su hacmi 30 milyon metreküp. Kocaoğlu, kaçak ve kayıplar için önlem alsa her yıl üç baraj kazanmış olacak. Bu barajlar, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın raporlarına göre de verimsiz. Çünkü yağmurla su birikmesine göre planlanmış. Zaten yağmur olsa, İzmir’in su sıkıntısı kalmayacak. Yapımlarına hemen başlansa bile devreye girmeleri en az 3, 4 yılı bulacak.”

‘Cevabı İzmirli verecek’

AKP’li Şengül, arsenikli su sorununun da CHP zihniyetinin eseri olduğunu, üç yıldan bu yana bilindiğini iddia etti, özetle şöyle konuştu: “Su sıkıntısıyla arsenik meselesi ‘geliyorum’ demesine rağmen hiçbir çaba gösterilmedi, gerekli önlemler alınmadı. Kocaoğlu’nun, arsenikli su konusunda sorumluluğun Sağlık Bakanlığı’nda olduğuna dair açıklamalarını hayretle karşılıyoruz. Yasa, sorumluluğu büyükşehir belediyelerine vermektedir. Halk sağlığı açısından çok önemli olan su konusunda bile iç çekişmeleri sebebiyle önlem almadılar. ‘Bak işte şunu biz yaptık’ diyebilecekleri hiçbir projeleri yok. İzmirliler, en güzel cevabı yerel seçiminde verecek. Diğer büyükşehirlerde olduğu gibi İzmir halkı da 29 Mart’ta AK Parti’nin hizmetkarlığına ‘evet’ diyecek.”