Ege Metroda en kritik “45” gün

Metroda en kritik “45” gün

23.12.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Çökme riski olan tünellerde Büyükşehir’in 230 işçisi işbaşında. Betonlama çalışmaları 1.5 ayda tamamlanacak

Metroda en kritik “45” gün

Üçyol-Üçkuyular metro hattı ihalesinin iptali üzerine tünellere giren Büyükşehir Belediyesi, bir haftayı geride bıraktı. Çökme tehlikesi nedeniyle acil yapılması gereken betonlama çalışmalarını Başkan Aziz Kocaoğlu da gazetecilerle birlikte gördü.
Kocaoğlu’nun tünellere yaptığı bu ikinci seferden önce bilgi verildi. Toplam 5 bin 239 metre uzunluğundaki tünellerde 4 bin 879 metre kemer betonlaması yapılacak. İşlem iki bölümde tamamlanacak. 336 metrelik Fahrettin Altay-Poligon istasyonları arası iki ay, 264 metrelik Göztepe-Hatay istasyonları arası ise 45 gün sürecek. Bu arada daha önce atılan temel betonlamasına devam edilecek. Bu da 45 günde bitirilecek.

Bir haftada 36 metre
Geçmişte metro inşaatında çalışan 112 tünel işçisi ve uzman 6 mühendis sözleşmeli olarak işe alındı. Belediyeye ait 25 iş makinesi ve araç kullanılıyor. Toplam 230 kişi üç vardiya olarak aralıksız çalışıyor. Çalışmaların başladığı 15 Aralık’tan bu yana 36 metre kemer betonu atıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, işe öncelikle en acil bölgelerden başlandığını söyledi. Kocaoğlu, tünellerin çökeceği yönündeki açıklamaların moral bozduğunu, kenti huzursuz ettiğini, bu riski 45 günde ortadan kaldıracaklarını dile getirdi, şöyle dedi:

Tamamını yapamayız

“Şu anki durum ’beton çökecek’ anlamına gelmiyor ama temel betonu bitmeyen tünelin çökme ihtimalinin bulunduğu bir vakadır. Hangi üniversiteye giderseniz gidin onlar da ’çökme ihtimali vardır’ diyecektir. Üçyol-Üçkuyular hattında en önemli sorun değişken zemin. Tünelin şu ana kadar neden betonlanmadığını, ihalesi feshedilen Bozoğlu Firması’na sormak gerekir. Biz Kamu İhale Kurumu’nun son ihalemizi iptal kararını yargıya taşıyoruz. Yargı süresince betonlama çalışmasını biz sürdüreceğiz. Yürütmeyi durdurma kararı alırsak, ihaleyi son alan şirket devam edecek. Aksi olursa 2-3 ay daha beton atacağız. Metronun tamamını İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapması mümkün değil. Bu hattaki Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarındaki işler için 15 Ocak’ta ihaleye gideceğiz. Her şeyin yolunda gitmesi durumunda Bornova ve ihalesi iptal edilen çalışma 2010 yılının ikinci yarısında, diğer ihalesi açılacak işler de 2011’in ilk yarısında tamamlanır.”

Haberin Devamı

Haksızlık yapıldı
Başkan Aziz Kocaoğlu, Kamu İhale Kurumu’nun (KİK) İzmir’e haksızlık yaptığına işaret etti. Kocaoğlu, “KİK’in benzer konulardaki kararlarına bakınca böyle bir hissiyat içine girdik. Onun için yargıya gittik, bu nedenle çalışmalarımızı kamuoyuna anlatıyoruz. Kuruldaki 7 kişi oylamaya katılmış. Hükümet tarafından atanan 5 kişi iptal kararı vermiş” dedi.

Hükümet uyarmalı
Başkan Kocaoğlu, tüm resmi kurumların İzmir’e, İstanbul ve Ankara’ya baktıkları gibi bakmasını istedi, çarpıcı konuştu: “Hükümet bu konuda uyarıda bulunmalı. Bir bakanlığa randevu saatinde gitmeme rağmen kimlik istediler, ’otur şuraya’ dediler. Bunlar bir bakanlıkta oluyor. Türkiye’de üç büyükşehir var, tamamına aynı nazardan bakmak hükümetin görevidir, bunu yapsınlar.”

Yazarlar