Ege ‘Mevcudu koruyacağız’

‘Mevcudu koruyacağız’

07.01.2024 - 00:05 | Son Güncellenme:

EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “İhracat rakamlarımızda mevcudu koruyabilmiş olmanın buruk mutluluğunu yaşıyoruz. 2024’ü ümit yılı olarak tanımlamak istiyoruz” diye konuştu.

‘Mevcudu koruyacağız’

İZMİR İHA - 2023 yılını yaklaşık 18.5 milyar dolar bandında ihracatla geride bırakan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2023 yılı ihracat performansını ele alarak, 2024 yılına dair öngörüleri değerlendirdi. Toplantıya; Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve birlik başkanları katıldı. 2023 yılındaki hedeflerinin mevcudu korumak olduğuna daha önceki açıklamalarında değindiğini söyleyen Eskinazi, “Mevcudu koruyabilmiş olmanın buruk mutluluğunu yaşıyoruz. İhracatçılarımızda 2023 yılının yorgunluğu var. Sermayelerimiz azaldı. 2024 yılının ilk yarısında yüksek enflasyonist ortamın süreceği anlaşılıyor. Son maliyet artışlarıyla nihai ürünlerimizde yüzde 25-30’luk fiyat artışları olacak. Tabii bu artış oranını her müşterimize kabul ettirmemiz mümkün değil. Müşteri kayıpları yaşamamız büyük muhtemel. Anlayacağınız 2024 çok parlak bir yıl olmayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Başka çare yok’

2024 yılında dört çeyrekte farklı beklentileri olduğunu aktaran Eskinazi, “İlk çeyrekte yerel seçimler, yüksek enflasyon, dünya ekonomisindeki durgunluk ve savaşlar nedeniyle zorlu geçecek. İkinci 3 ayda bu parametrelerde hareketlenme olmasını bekliyoruz. Döviz kurlarında ve kredi musluklarında hareketlenme başlayacak. 2024’ün üçüncü çeyreğini toparlanma dönemi olarak görüyorum. Dördüncü çeyrekte ise belki hafif hafif kar etme dönemi başlayacak. Tüm bunlar 2024 için çizdiğimiz iyimser tablo. Karamsar değilim. 2023’ün böyle bir yıl olacağını baştan görmüştük. 2024’ü ise biraz önce ifade ettiğim gibi ‘bir ümit’ yılı olarak görüyoruz” dedi.