Ege Milas birleştirdi

Milas birleştirdi

16.11.2021 - 00:20 | Son Güncellenme:

7. Zeytin Hasat Şenliği Türkiye’nin dört bir yanından konukları ağırladı. Politikacılar genel tutumlarının dışında, yalnızca ana temaya, zeytin ve zeytinyağına odaklandı

Milas birleştirdi

İZMİR Milliyet - Türkiye’nin ilk ve tek Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaretli zeytinyağı Milas zeytinyağının gündem olduğu, 7. Zeytin Hasat Şenliği, politikacıların tutumuyla dikkat çekti. Politikacılar, genel söylemlere girmedi, yalnızca ana konuya odaklandı. Açılış töreninde konuşan AK Parti, CHP ve İYİ Parti milletvekilleri, yalnızca zeytin ve zeytinyağı üretiminin daha da geliştirilmesi yönünde önerilerini dile getirdi. Şenlikte, “Zeytinyağlı yiyemem aman” türküsüne karşılık, “İllaki zeytinyağlı yerim aman” çağrısıyla, mahalleler arasında ilçeye özgü zeytinyağlı yemek yarışması yapıldı.

Haberin Devamı

‘Markalaşma’ vurgusu

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte Tokat, Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) tarafından Milas zeytinyağına AB’den coğrafi işaret alınmasının ilçe zeytinyağı için dönüm noktası olduğunu belirtti, coğrafi işaretle birlikte Milas zeytinyağında bir markalaşma yarışının başladığını ifade etti.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla’da zeytinde yaşanan /var yılı-yok yılı’ ve halkalı leke hastalığı nedeniyle görülen ürün kaybını ortadan kaldırmak için çalışma başlattıklarını, oluşturulan örnek zeytin bahçelerinde bunu sürdürdüklerini anlattı.

Muğla Valisi Orhan Tavlı, kent genelinde zeytin ve zeytinyağının önemine değindi, AB coğrafi işaretiyle birlikte, Milas zeytinyağında yaşanan gelişmeleri anlattı. AK Parti milletvekilleri M. Yavuz Demir, Yelda Erol Gökcan, CHP milletvekilleri Suat Özcan, Mürsel Alban ve Burak Erbay ile İYİ Partili Metin Ergun da şenlikteydi. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin’in mesaj göndererek başarı dileklerini ilettiği şenlikte milletvekilleri, yaptıkları konuşmalarda zeytin ve zeytinyağı üretiminin daha farklı bir boyuta taşınması adına neler yapılması gerektiğine ilişkin görüşlerini aktardı.

Haberin Devamı

Başta İzmir ve Aydın olmak üzere, birçok ilden ve Muğla’nın ilçelerinden yoğun katılımın olduğu şenlikte, Atapark’taki alanda kurulan, yaklaşık 80 stant dolup taştı. Program kapsamında Kurudere Mahallesi’nde yapılan zeytin hasadı ve Alkmene Zeytinyağı Fabrikası’ndaki zeytinyağı sıkımı, şenliğe katılanların ilk kez zeytinyağı elde edilişine tanık olmalarını sağladı.

Yarışma heyecanı

Mesut Yar’ın sunuculuğunda yapılan söyleşilerde, kaliteli zeytinyağı elde edilmesi ve zeytinyağının saklanması için yapılması gerekenler dile getirildi. Şenliğin ilk günü Gece Yolcuları, ikinci gün de Melek Mosso, katılımcıları coşturdu. Mosso’nun konserini soğuk havaya rağmen meydanı dolduran yaklaşık 25 bin kişi izledi. Genç şarkıcıya eşlik eden Milaslı gençler, farklı bir gece yaşadı. En çok ilgi çeken etkinliklerden birisi de, mahalleler arasında yapılan, Milas yöresi zeytinyağlı yemek yarışmasıydı.

Haberin Devamı

Milas birleştirdi

Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve eşi Elif Tokat Melek Mosso konserinde gençleri yalnız bırakmadı, şarkılara eşlik etti.

Milas birleştirdi

 

Milliyet Gazetesi’nden Adem Civelek, Engin Uğur Ağır ve Eren Aka (sağda) Reşit Özer’le zeytin hasatına katıldı. 

Milas birleştirdi

Vali Orhan Tavlı (ortada) Milas’ın zeytin ve zeytinyağının değerinin iyi anlatılmasını istedi.

Milas birleştirdi

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, zeytin ve zeytinyağıyla dünyaya açıldıklarını kaydetti.

‘Konukların teşekkürü hepimizi mutlu etti’

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, hasat şenliğinin ilçe için kazanç olduğunu belirtti, “Milas’ta kurumlararası ortak akıl ve işbirliğiyle düzenlediğimiz 7. Zeytin Hasat Şenliğimiz çok başarılı geçti” dedi. Daha önceki şenliklere oranla İstanbul ve İzmir’in yanı sıra, çevre il ve ilçelerden çok sayıda zeytin ve zeytinyağı tutkununun şenliğe geldiğini dile getiren Özer, şu vurguları yaptı: “İlçemizde yapılan şenlik, beklenenden daha iyi geçti. Üreticiler ile tüketiciler bir araya geldi. AB işaretli zeytinyağımızı tadan konuklarımızın teşekkürü bizleri mutlu etti. Bundan sonraki hedefimiz, çıtayı daha da yükseltmek olacak. Bu doğrultuda ilçemizdeki tüm paydaşlarla el ele vereceğiz, daha etkin çalışmalar yapacağız, toplantılar düzenleyeceğiz. Milas zeytinyağının adının daha fazla duyulması için ne gerekiyorsa yapacağız. Amacımız, zeytin ve zeytinyağımızın çok daha geniş kitlelere ulaşması.”

Haberin Devamı

Milas birleştirdi

Kaymakam Mustafa Ünver Böke (sağda), Milas’ın kalkınmasına katkı sağlayan herkese teşekkür etti.