Ege Milas’ta şenlik var!

Milas’ta şenlik var!

10.11.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ege’nin şirin ilçesi; konserler söyleşiler zeytin toplama sıkımları, defileler yarışmalar ve kültürel gezilerin de içinde olduğu 30’dan fazla etkinlikle 9’uncu kez Zeytin Hasat Şenliği’ne ev sahipliği yapacak.

Milas’ta şenlik var

Milas Kaymakamlığı, Milas Belediyesi ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın önderliğinde 15’ten fazla sivil toplum kuruluşunun desteğiyle bu yıl 9’uncusu  gerçekleştirilecek olan Zeytin Hasat Şenliği, 11-12 Kasım’da düzenlenecek. Şenlikte; konserler, söyleşiler, zeytin toplama ve sıkım etkinlikleri, workshoplar, defileler, yemek yarışmaları ve kültürel gezilerin de içinde olduğu 30’dan fazla program  gerçekleştirilecek.  

Haberin Devamı

Şenliğin yapılacağı Atapark Meydanı, zeytinyağlı yemek tutkunlarını ve tadım meraklılarını ağırlayacak. ‘Bin yılın tadı, yüz yılın umudu’ sloganıyla gerçekleştirilecek şenlikte binlerce kişi kadim meyve zeytini onurlandıracak. Türkiye’nin ilk AB Coğrafi İşaret tescilli Milas zeytini ve zeytinyağının dünyada bilinirliğinin artırmak amacıyla 9 yıldır düzenlenen şenlik; lezzet tutkunlarını, gastronomi meraklılarını, doğru ve bilinçli tarım yapmak isteyen çiftçileri bölgeye çekecek. 

Milas Kaymakamı M. Ünver Böke, festivalin Cumhuriyet’in 100. yılı olması dolayısıyla özel bir anlam taşıdığını dile getirdi, “Festivalimizde paylaşım duygusu daha ön planda. Bu topraklarda zeytin hasadı bin yıllardır yapılıyor ve kutlanıyor. Bizden önce bu topraklarda yaşayan, bu hasadı yapan antik çağ insanları da coşkulu hasatlar kutladı. Arkeoloji ve antropoloji bunu söylüyor. Bizler de Cumhuriyetimizin 100. yılında hasadımızı, bu önemli değerimizi, bize sunduklarını en iyi şekilde kutlayıp, Milas’a yakışır bir festival gerçekleştirmeyi istiyoruz. Güzel bir hafta sonu olacak” dedi. 

Haberin Devamı

‘Tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz’ 

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, zeytinin vatanı Milas’ta renkli ve coşkulu şenlik geçireceğiz. Milas zeytinyağına çok ilgi var. Oteller, marketler artık Milas zeytinyağı kullanıyor veya satıyor. Bu Avrupa Birliği coğrafi işareti aldıktan sonraki ivmelenmenin bir sonucu. Zaten kalite olarak da memecik cinsinde biz zirvedeydik. Bunu belgelerle şu anda tescil ettirmiş olduk. MİTSO’nun coğrafi işareti almış olması hem onlar açısından hem Milas açısından önemli bir prestij. Ancak kat etmemiz gereken daha çok yol var. Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin en büyük sermayesi samimiyettir. Biz her şeyi samimiyet sayesinde kurduk. Bu samimiyete ortak olmak isteyen tüm yurttaşlarımızı Milas’a bekliyoruz” diye konuştu.

‘Hedefimiz daha iyi noktalara getirmek’

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, kentin zeytin ve zeytinyağında bir marka olduğunu dile getirerek, bu başarıdaki en önemli yapı taşının coğrafi işaret tescili olduğunu söyledi. Özer, “Biz; Milas olarak da marka olarak da artık bu sektörde söz sahibi olmak istiyoruz. Herkesi hafta sonu düzenlenecek 9. Zeytin Hasat Şenliği’ne bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Milas zeytini ve zeytinyağının Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alan 14 ürününden ikisi olduğunu ifade eden Başkan Özer, ülkenin ilk AB coğrafi işaretli zeytinyağına sahip oldukları için gurur duyduklarını belirtti.