Ege MILYON DOLARLIK BEBEK: HÜSEYİN

MILYON DOLARLIK BEBEK: HÜSEYİN

12.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmirli doktorlar dünyanın en küçük hastasına, bağırsak nakletti. Operasyon yurtdışında çok pahalıya mal olduğu için 9 aylık Hüseyin’e bu ad takıldı

MILYON DOLARLIK BEBEK: HÜSEYİN

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, kök hücre aşılaması yöntemiyle ince bağırsak naklini 9 aylık Hüseyin Yiğit adlı bebeğe gerçekleştirdi. Yurtdışında yapılmaya kalksa en az 600 bin dolara mal olacak bu ameliyatı yapan ekip böylece “Kök hücreyle ince bağırsak naklini dünyada en küçük hastaya yapan ekip olarak da büyük bir başarıya imza attı.

Dünyada ve Türkiye’de ilk
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doğuştan bağırsak emilim ve iletim sorunu yaşadığı için tedavi gören 9 aylık Hüseyin Yiğit adlı bebek, 17 Mayıs 2012’de kök hücre nakliyle yapılan ince bağırsak nakli ile hem Türkiye’de hem de dünyada bir ilk oldu. Bu yöntemle “ince bağırsak nakli gerçekleşen dünyadaki en küçük hasta” olan minik Hüseyin, artık ağız yoluyla gıda almaya da başladı.
Anne Güneş Yiğit “Oğlumu bana bağışladıkları için bütün doktorlara teşekkür ediyorum.” derken, Hastane Başhekim Vekili Doç. Dr. Nejat Aksu da “17 Mayıs 2012’de Hüseyin Yiğit, 9 aylık bebeğe ince bağırsak nakli uygulaması yapıldı. Ülkemizde ve dünyada ilk olmasının nedeni kök hücre uygulamasıyla ince bağırsak nakli yapılması. Yaklaşık 2 aydır bir süredir hastamız gayet iyi. ” diye konuştu.

Talep artıyor
Ameliyat ekibinden Dr. Selçuk Kılınç da”Geçen yıla kadar bu yaşta küçük çocuğa ince bağırsak nakli yapılmadığı için bu hastalar istemeyerek yurtdışına gönderiliyordu. 600 bin dolar gibi bir maliyeti vardı. Hüseyin’e aramızda esprili şekilde 1 milyon dolarlık bebek diyoruz. Erişkin yaştaki hastaların başarılı sonuçları alındıkça yurtdışından ülkemize nakil talepleri olacaktır. Ülkemizin başarısını da ötelere taşıyacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Yetişkinden organ nakli

Şimdiye kadar 6 hastaya ince bağırsak nakli yapıldığını belirten Opr. Dr. Cezmi Karaca ise bunların 2’sinin maalesef kaybedildiğini belirterek, çocuk için organ bulamayınca yetişkinden nakil yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.