Ege Mobilyacılar KDV indirimi ve devlet desteği istiyor

Mobilyacılar KDV indirimi ve devlet desteği istiyor

10.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

MOSDER Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, İzmir’de yapılan yönetim toplantısında, “Beklentilerimiz gerçekleşirse, Türkiye’yi mobilya sektöründe yıldız yapabiliriz” dedi

Mobilyacılar KDV indirimi ve devlet desteği istiyor

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, her yıl yeni pazarlara açılarak mobilya sektöründe yıldız ülke olmak istediklerini söyledi. Davulcuoğlu, iç piyasada yüzde 18’lik KDV oranının düşürülmesini, dış piyasada da taşıma maliyetlerinin azaltılması için devlet desteği istedi.

Taşıma maliyetleri yüksek

Toplam 61 bin işletmesi, 170’i aşkın ülkeye 1 milyar 400 milyon dolarlık ihracatı olan ve yan sektörleriyle birlikte 500 bin kişiye istihdam sağlayan mobilya sektörü, atılım yapmak istiyor. Ramazan Davulcuoğlu, “2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek için Türkiye’nin önüne koyduğu 500 milyar dolarlık ihracata 6 milyar dolarlık katkı sağlamak istiyoruz” dedi. Sektör temsilcileri, taşıma maliyetlerinin azaltılması ve iç piyasada yüzde 18 oranındaki KDV’nin düşürülmesiyle sektörün büyük bir atılıma geçeceğini savundular.
Türkiye’nin mobilyacılarını İzmir’de buluşturan MODEKO Fuarı kapsamında yönetim kurulu toplantısını İzmir’de yapan MOSDER, sektörün bugünü ve geleceğini değerlendirdi. Davulcuoğlu, dünyada mobilya sektörünün 350 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğunu, Türkiye’nin ise yüzde 1 pay aldığını sözlerine ekledi.

2010 ihracatı yüzde 20 arttı

MOSDER olarak sektörü kucakladıklarını ve 35 dev firmanın çatı kuruluşu olduklarını vurgulayan Davulcuoğlu, küçük-büyük firma ayrımı gözetmeden sektörün gelişimi için projeler ürettiklerini bildirdi. Her iki yılda bir yaptıkları tüketici davranışı araştırmasına göre Türkiye’de kişi başına mobilya tüketiminin yıllık 110 dolar olduğunu aktaran Davulcuoğlu, “Avrupa’da bu rakam kişi başına 270 dolar. Türkiye’de yılda 600 bin evlenme gerçekleşiyor. O nedenle bu rakama ulaşma potansiyelimiz çok yüksek. 2010 yılında sektör yüzde 8 büyüdü. İhracatımız yüzde 23 arttı. Bu yıl iç pazarda yüzde 10, ihracatta yüzde 20 büyümeyi hedefliyoruz. İlk üç ayda ihracatımız, geçen yıla göre 190 milyon dolardan 230 milyon dolara çıktı. Bu yüzde 21 artış da hedefe ulaşacağımızı gösteriyor” dedi. Fuarların ihracat artışında önemine dikkat çeken Davulcuoğlu, İstanbul İMOB Fuarı’nın dünyanın 3’üncü büyük fuarı haline geldiğini ifade etti. Davulcuoğlu, yeni pazarlar için yeni ülkelere gitmek gerektiğini sözlerine ekledi.