Ege Muğla polisi, yabancı kaçaklara göz açtırmadı

Muğla polisi, yabancı kaçaklara göz açtırmadı

10.04.2009 - 00:45 | Son Güncellenme:

Son 5 yılda Muğla kıyılarını kullanarak yasadışı yollardan Yunan adalarına geçmeye çalışan 2 bin 318 mülteci ve bunlara para karşılığında yardım ettiği öne sürülen 9’u yabancı 356 kişi yakalandı

Muğla polisi, yabancı kaçaklara göz açtırmadı

Avrupa ülkelerine geçişte Türkiye’yi köprü gibi kullananan Afrikalı kaçakların en çok tercih ettiği Ege kıyılarında, güvenlik güçlerinin bu suçlarla mücadelesi de sürüyor. Muğla polisi, yaptığı operasyonlarla kaçaklar ve insan tacirlerine darbe üstüne darbe vurdu. Muğla Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi kayıtlarına göre, 2005-2009 yılları arasında sorumluluk alanlarındaki kıyıları kullanarak Yunanistan’ın Ege’deki adalarına geçmeye çalışırken ele geçirilen 2 bin 318 kişinin çoğunluğunu Afganistan (854), Filistin (404), Irak (358), Moritanya (211), İran (164)ve Somali (88) uyruklular oluşturdu. Geri kalanların da sorunlu Afrika ülkelerinden olması dikkati çekti.

Geçen yıl bin 49 gözaltı...

En çok yakalama olayı 2008 yılında bin 49 kişiyle gerçekleşirken, 2009 yılının ilk üç ayında ele geçirilenlerin sayısının 51 olduğu öğrenildi. Yabancı uyruklularla birlikte, para karşılığında bunlara yardım ettiği önü sürülen 347’si Türk 356 insan kaçakçısı da yakalanarak adli makamlara teslim edildi. Operasyonların jandarma güçleri ve kendi ekipleri tarafından gerçekleştirildiğini belirten emniyet yetkilileri, Yunan adalarına geçmeleri engellenen ve yakalandıktan sonra gözaltına alınan mültecilerin, yasal işlemlerin tamamlanmasının ardından sınırdışı edildiğini bildirdi.
Ege Denizi’nde yaşanan tekne kazası facialarıyla bir çok ölüme de neden olan yasadışı kaçışlara karşı, operasyonların kesintisiz sürdüğü belirtiliyor.