Ege Nalbantoğlu’nun yerine Moroğlu

Nalbantoğlu’nun yerine Moroğlu

06.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

CHP’de Sav’a yakınlığıyla bilinen İzmir İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu’nun görevden alınıp yerine Balçova İlçe Başkanı Mustafa Moroğlu’nun atanması bekleniyor

Nalbantoğlu’nun yerine Moroğlu

CHP’de Önder Sav depreminin artçıları sürüyor. Tavandaki yönetim değişikliğinin il ve ilçelerle sürmesi bekleniyor. CHP Genel Merkezi önümüzdeki günlerde, “Genel seçimde milletvekili adayı olmak isteyenler kasım ayı içinde il ve ilçe yönetimlerindeki görevlerinden istifa etsin” yönünde açıklama yapacak. Yüksek Seçim Kurulu’nun takviminden daha önce istenecek bu istifalarla Önder Sav ekibinin yönetimlerden uzaklaştırılması planlanıyor.
İzmir’de Sav ekibinin desteğiyle kurultaydan sonra iade-i itibar yapılarak göreve atanan İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu’nun milletvekili adaylığı nedeniyle ayrılacağı, ayrılmaması durumunda da görevden alınıp yerine Balçova İlçe Başkanı Mustafa Moroğlu’nun atanacağı konuşuluyor.

Üç aday daha var
Beyazeşya ve mobilya mağazaları olan Moroğlu, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın da desteğiyle kongre sürecinde Önder Sav ekibine karşı zafer kazanmıştı. Mustafa Moroğlu’nun milletvekili adayı olmak istemesi durumunda, eski milletvekili adayı Tacettin Bayır, İzmir BJK Store Yönetim Kurulu Başkanı Yekta Varnalı ve kendini fesh ederek CHP’ye katılan Yeni Türkiye Partisi İl Başkanı Ulvi Puğ’a teklif götürüleceği öğrenildi.

Haberin Devamı

İkisi de Deniz Baykal muhalifi
CHP’deki son yönetim değişikliğiyle partinin vitrinine oturan iki İzmirli, Alaattin Yüksel ve Prof. Oğuz Oyan, eski Genel Başkan Deniz Baykal muhalifliğiyle ön plana çıktı. Yeniden yapılanan CHP’de yerel yönetimler ve Ege’deki örgüt yönetiminden sorumlu genel başkan yardımcısı olan Yüksel, Baykal’a karşı yürütülen “Deniz bitti, kara göründü” hareketinde yer almıştı. Eski Tariş Genel Müdürü olan iktisat profesörü Oyan da Deniz Baykal muhalifi olarak biliniyor. Bu mücadelesini kurultayda Baykal’a rakip olacak kadar ilerleten Oğuz Oyan da tıpkı Alaattin Yüksel gibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yakınlığıyla biliniyor. Oyan, dış ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcısı olarak görev yapacak.

Haberin Devamı

Kemikleşmiş yapı çok kolay çözülür
CHP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Prof. Oğuz Oyan, Önder Sav depreminin hızlı ve yumuşak atlatıldığını öne sürdü, “Belirli grupların uzantısı olan kemikleşmiş yapılar çok çabuk çözülür” dedi. ABD’den dönüşünde tansiyonu düşmüş gördüğünü söyleyen Oyan, ekledi: “Bu partinin Önder Sav’a da ihtiyacı var. Katkılarını esirgemezse değişim daha hızlı olur. Çünkü yeni yönetime tepkiler çok olumlu. Belirli grupların uzantısı olan kemikleşmiş yapılar çok çabuk çözülür. Refleks olarak kendilerini değil, partiyi sakınırlar.”

Ödemiş’ten Gandi’ye destek
CHP Ödemiş İlçe Başkanı Emin Öztürk, teşkilat olarak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklediklerini söyledi. Partide bir genel başkan sorunu olmadığını, CHP’nin yaşanan bu son gelişmelerden çok daha güçlenerek çıkacağına inandığını belirten Öztürk, şöyle dedi: “Ödemiş olarak Sayın Kılıçdaroğlu’nu tüm gücümüzle destekliyoruz. Halk da böyle istiyor. Onlara karşı gelemeyiz. Yine aynı şeyi söylüyorum. CHP bu hareketlerden çok güçlü çıkacak. Sonuç olarak kurultaya da gidilse Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun rakipsiz olarak seçimi alacağına inanıyorum.”

‘Sav’ depremi belediye başkanlarını da böldü

CHP’deki değişim rüzgarı İzmir’deki belediye başkanlarını da etkiledi. Kimileri kadro revizyonunu olumlu buldu, kimileri kurultay istedi. Kim ne dedi? İşte görüşler:
Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır: Genel başkanımız, kendi yönetim kadrosuyla daha sağlıklı, kararlı ve azimli bir çabayla iktidar yolunda daha emin adımlar atacaktır. Yaşananları ö-nemli bir mihenk taşı olarak görüyorum. Sürecin daha sağlıklı bir zemine oturduğunu düşünüyorum. Genel başkan sorunu yok. Kurultaya gidilmesi için bir gerekçe bulunmuyor.

‘Kurultay gerekli’
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak: Ortada tüzükle ilgili bir sorun vardı ve bu giderildi. Partimiz kan değişikliğine gitti. Sonuçlarını yakın zamanda göreceğiz. Dikkat edilmesi gereken tek şey, yeni küskünlerin yaratılmamasıdır. Birlik ve beraberlik içinde genel seçimlere hazırlanmalıyız. Genel merkezde yaşananlar aile içinde kalmalı.
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ: Kadro değişiklikleri yeni küskünler yaratabilir. Tek istediğim parti içindeki kırgınlıkların ortadan kalkması. İç çekişmelerde hiçbir partiliyi feda etmemeliyiz. Ekiplerin tasfiyesiyle bir sonuca varılamaz. Gelinen noktada kurultay gerekli gibi görünüyor.
Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak: CHP büyük ve köklü bir parti. Yaşanan sorunlar çok kısa sürede aşılacaktır. Bizim için önemli olan iktidara yürüyüş sürecidir. Süreci dışarıdan izliyorum. CHP’nin bu görüntülerden arınması gerekir.

Kürüm çok öfkeli
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm: Gelinen nokta hiç açıcı değil. Tam seçime giderken partiyi bu hallere sokmak doğru değil. Birlik, bütünlük ve beraberliğe ihtiyacımız var. CHP büyük bir partidir. Mutlaka en kısa sürede kendini toplar ve taşlar yerine oturur. Şartlar böyle olursa kurultaya gidilmeli. Benim tavrım belli. Ona göre oyumuzu kullanırız.