Ege Ne olacak bu halimiz!

Ne olacak bu halimiz!

07.11.2022 - 00:05 | Son Güncellenme:

.

Ne olacak bu halimiz

“Elimizde olan şeyleri çok seyrek düşünürüz. Eksik olanlarıysa her zaman”

Haberin Devamı

Schopenhauer

Zımparayı andıran kömür tozlu toprak zemini ile yıllara adeta meydan okudu, üzerinde cumartesi-pazar koşuşan kramponlara. Sonra Akdeniz Oyunları nedeniyle Atatürk Olimpiyat eklendi, büyük ve devasa bir spor anıtı oldu. Alsancak’ın sıcaklığından uzak, kocaman tribünlerden uzağa çekilmiş bir spor alanı. Yıllar birbirine eklemlendi. Bozuk para gibi tüketildi. O futbol günlerinin en yarışmacı iki takımı oldu hep Altay ile Göztepe. Hikaye uzun. Sıkmak istemem. Yıllardan sonra önce Göztepe Gürsel Aksel yenilendi. Ardından Alsancak Stadı. Halıyı andıran yeşil çimler, görkemli, pırıl pırıl tribünler. Göztepe ile 5 sezon, Altay ile sadece 1 sezon özlem giderdik Süper Lig’de o yenilenmiş futbol anıtlarında. Şu günlerde ikisi de bir alt ligde. Tutunma yarışı içindeler. Ve diğerleri Altınordu farklı bir yörüngede. Kutlanmayı hak ediyor. Ya ötekileri?! “Şampiyon Sözleri” isimli harika kitabın yazarı sevgili Mümin Sekman, şöyle diyor: “Başarının başarısı nereden gelir? Yıllar önce bir çocuk kitabı yazarken fark ettim. Başarı, ‘Baş’ ve ‘Arı’ kelimelerinden oluşuyor. Düşündüm : Bundan nasıl bir anlam çıkarabiliriz? Baş+Arı : “Baş” olmak için “Arı” gibi çalışmak gerek!”

Haberin Devamı

Sizler de bir düşünün bakalım. Bu gidişle ne olacak bizim bu halimiz?

***

Tutkunun maddi bedeli

“Tutkun varsa ve yeterli kazancın yoksa bir şekilde hayatını kazanmanın bir yolunu bulmak durumundasın. “Real Artists Have Day Jobs” kitabında anlatıldığına göre birçok sanatçı ünlü olmadan önce 09.00-17.00 çalışmış. Ünlü ressam Jackson Pollock, bebek bakıcılığı yapmış. Ünlü müzisyen Philip Glass, bir yandan avenge garde operalar yazarken taksi şoförlüğü ve tesisatçılıkla geçimini sağlamış. Bilim kurgu yazarı Kurt Vonnegut, bir yandan yazarken bir yandan da otomobil bayiliği yapmış. Ünlü yazar David Sedaris, yazarlık hayatının başında evlere temizliğe gidiyormuş. NBA basketbol oyuncusu Dennis Rodman, havaalanında temizlik işçiliğinden araba yıkamaya çeşitli işlerde çalışmış”.

Dünyaya katkıda bulunanlar, tutkularını keşfedenler değil keşfettikten sonra çabayla ve sebatla inşa edenlerdir. Bir dahi olmadığını, sadece tutkuyla çalıştığını söyleyen Einstein’ın bir konuşmasında geçen şu sözü çok severim:

Haberin Devamı

Posta pulları; gideceği yere varıncaya kadar mektuba yapışıp kalırlar. Onun için çok değerli oldukları söylenir. Posta pulu gibi olun; başladığınız işi bitirin.”

(Alıntı)-Bahar Eriş-Korkmasaydın ne yapardın?

Bir kenara yazın bulunsun

Hayat, yalnızca geriye dönük anlaşılır. Ancak ileri doğru yaşanır. (Kierkegaard)

Aşk, hevesin bitene kadar; sevda, nefesin bitene kadar devam eder. (Şenol Güneş)

İnsan yalnız başkalarına zarar vermekten korkmalı. Bunun dışında korkuya yer olmamalı. (Dante)

Hayat, çatlak bardaktaki suya benzer. İçsen de tükenir içmesen de. Bu yüzden hayattan tat almaya bak. Çünkü yaşasan da bitecek yaşamasan da. (Neyzen Tevfik)

Sevinsin

Aldık nasibimizi hüzünden

İşte geldik gidiyoruz sevinsin

Halbuki ne güzel başlamıştı hikâye

Şerbet gibi bir gök üstümüzde.

Ve bütün lezzetleriyle toprak

Gözümüzde nur, dizimizde takat

Haberin Devamı

On parmağında on hüner vardı

Biz onun sevgili kulları.

Dünyasını âbad eyledik

Bir can verdi bize bin alır

Gideriz gözümüz arkada kalır

Sevinsin.

Açın kapıları açın

Gidin haber verin meleklere

Can çekişip durmasın beyhude yere

Elbet bir tutam ot biter üstümüzde

Mezarına göre ayağını uzatır ölülerimiz.

(Bedri Rahmi Eyüboğlu)